Ендокринолог сакал да провери дали митот за негативното влијание на јајцата врз нивото на холестерол има медицинска оправданост.
Иако лекарите постојано се обидуваа да ја отфрлат идејата дека јајцата го зголемуваат нивото на холестерол, многу луѓе сè уште го овековечуваат овој мит. Против него се борел уште еден специјалист. Како што објави „Times of India“, ендокринологот д-р Дип Дута на социјалната мрежа Х открил дека јадел четири јајца дневно повеќе од 18 месеци, што е 28 неделно. Тој признал дека тоа не влијаело негативно на резултатите од липидниот статус. Лекарот нема покачено ниво на холестерол или триглицериди.
Јајца и висок холестерол – факти и митови
Иако јајцата содржат холестерол (околу 186 мг во една жолчка), неговото консумирање од храна има мало влијание врз нивото на крвта. Кога јадеме повеќе храна која содржи холестерол, црниот дроб едноставно произведува помалку од него. Тоа е механизам за саморегулација на телото.
Научните истражувања посочуваат дека 70 отсто од населението не доживува негативно влијание на јајцата врз нивото на холестерол. Останатите 30 проценти од луѓето може да доживеат благ пораст, но тоа нема да биде штетно за здравјето на срцето.
It is a myth that cholesterol goes up on eating eggs! They are the cheapest & best source of proteins
Impact of eating 4 eggs per day over last 1.5 years on lipid profile (an experiment of thyself)
1) No impact of cholesterol & triglycerides!
2) Significant increase in good… pic.twitter.com/puevvTfDxi
— Dr. Deep Dutta (@deepduttaendo) March 20, 2025
Покрај тоа, јајцата можат да го зголемат нивото на холестеролот ХДЛ (липопротеини со висока густина). Ова било случај со д-р Дипа Дат. Ендокринологот се пофалил не само со зголемување на нивото на ХДЛ холестеролот, туку и со губење на тежината од 12 килограми. Во изминатите девет месеци, покрај јадењето повеќе јајца, ендокринологот се фокусирал на јадење претежно салати и трчање најмалку 3-5 километри дневно.
Колку јајца можете да јадете на ден?
Многу специјалисти по општа медицина и диететика тврдат дека консумирањето 1-3 јајца дневно е безбедно за здравјето. Има дури и луѓе кои консумираат по шест јајца дневно без никакви здравствени проблеми. Овој аспект првенствено се однесува на спортистите. Клучот е да се комбинираат јајцата со добро балансирана исхрана богата со зеленчук, цели зрна и здрави масти.
Вистинскиот непријател не се јајцата
Јајцата не се вистинска причина за висок холестерол, тоа е преработената храна. Затоа, доколку сме загрижени за неговото ниво, прво треба внимателно да анализираме дали на нашето дневно мени нема пржена храна и рафиниран шеќер. Ако одговорот е да, тогаш ова се првите производи кои треба да се исфрлат од исхраната, а не јајцата. Во објавата достапна на X, д-р Дута истакнал дека митовите и дезинформациите имаат штетен ефект врз јавното здравје. Важно е знаењето да се заснова на научни истражувања, а не на популарно мислење.
Фото: Монтажа/архива/X