серии

Сеќавање: Седум години без нашата актерка Ангелина Иванова

Ангелина Иванова е родена на 21 март 1928 во Крушевац. Таа беше позната македонска актерка, една од ѕвездите на Драмскиот театар во Скопје од XX век. Завршила трет клас гимназија во 1946 година. Работела на Куклената сцена, во Младинско-детскиот театар и Драмскиот театар во Скопје. Во Драмски театар работела сè …

Повеќе »

Денес роденден прославува нашиот режисер Јани Бојаџи

Јани Бојаџи е роден на 18 јули 1970 година во Струмица. Тој е истакнат македонски режисер, продуцент и сценарист. Бојаџи потекнува од семејство на бегалци од граѓанската војна во Грција. Завршил средно училиште во Македонија и Академија за театарска и филмска уметност во Софија, Бугарија. Своето прво филмско искуство го …

Повеќе »

Денес роденден прославува нашиот истакнат актер Емил Рубен

Емил Рубен е роден во Скопје на 17 јули 1948 година. Тој е истакнат македонски филмски и театарски актер. Дипломира на актерска игра на Академијата за филм и театар во Загреб во 1971 година. Во Македонскиот народен театар – Скопје работи од 1971 до 2012 година. Својата филмска кариера Рубен …

Повеќе »

Среќен роденден Игор Џамбазов!!!

Игор Џамбазов е роден е на 15 јули 1963 година во Скопје во семејството на композиторот Александар Џамбазов и глумицата Анче Џамбазова, а како внук на истакнатиот глумец Петре Прличко. Што се однесува до почетоците во глумата, неговата првична професија, Игор Џамбазов со глума почнал да се занимава на шестгодишна …

Повеќе »

Сеќавање: 26 години без нашиот истакнат актер Ненад Стојановски

Ненад Стојановски е роден во Скопје на 19 август 1952 година. Тој беше познат македонски театарски, филмски и телевизиски глумец. Бил оженет со глумицата Силвија Стојановска и имале две ќерки Ана и Јана, кои денес се познати глумици во Македонија. По членувањето во Детската радио-драма и во експерименталните аматерски драмски …

Повеќе »

Денес роденден прославува нашата актерка Јасмина Поповска

Јасмина Поповска е родена на 14 јули 1959 година. Таа дипломирала на Факултетот за драмски уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на отсекот за глумечка игра во класата на професорите Тодорка Кондова-Зафировска и Слободан Унковски во 1984 година. Веднаш по дипломирањето се вработува во Македонски народен театар – Скопје. …

Повеќе »

Денес роденден прославува нашата позната актерка Сашка Димитровска

Сашка Димитровска е родена на 9 јули 1978 година во Скопје. Дипломирала на Факултетот за драмски уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на отсекот за глумечка игра во класата на професорот Владимир Милчин во 2001 година. Таа е вработена во Македонскиот народен театар од 2006 година. Театрографија: Болничарка (Сите …

Повеќе »

Денес роденден прославува нашата актерка Драгана Левенска

Драгана Левенска е родена на 3 јули 1985 година во Скопје. Дипломирала на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, на отсекот Глумечка игра во 2014 година, а од истата година, таа се вработила во Македонскиот народен театар. Театрографија: Лоранс (Лагата, 2022), автор: Флоријан Зелер, режисер: Бесфорт Идризи, продукција: Македонски народен театар; Актерка (Говорна …

Повеќе »

Денес се сеќаваме на нашиот истакнат актер Димитар Костов

Димитар Костов е роден е на 2 јули 1936 во Босилеград, Југославија, артист на Драмата на МНТ. Со артистичка дејност почнал да се занимава во 1959 година. Првите чекори ги направил на сцената на Народниот театар во Штип, каде што бил во редовен работен однос четири години. Веднаш по неговото …

Повеќе »