НАЈНОВО

Утре по прв пат ќе се одржи фестивалот на класична и нова музика „Фестивал во 19:19“ во КИЦ

Фестивал во 19:19 е нов проект на културно информативниот центар Скопје, чија тенденција е да прерасне во традиција. Фестивал во 19:19 е фестивал на класична и нова музика, практично сѐ она што стилски опфаќа музичкиот сектор на центарот. Фестивал во 19:19, логично, се одржува во Салон 19:19 и секако започнува …

Повеќе »

Премиерната изведба на претставата „Младоста последна умира“ во Лабораториум

На 12ти декември 2023 година со почеток во 20:00 часот во новиот простор Лабораториум премиерно ќе биде изведена претставата „Младоста последна умира“. Дали и колку е возможно независниот уметник да се вклопи во веќе поставената и општо прифатена норма за тоа што еден млад човек треба да постигне пред да …

Повеќе »

6-та Меѓународна Ex Libris изложба Скопје 2023

Вечерва во Културно информативниот центар во Скопје, во салонот Империјал I, по шести пат ќе се реализира Меѓународна Ex Libris изложба Скопје 2023. Првото издание на оваа изложба е реализирано пред повеќе од 10 години поточно во 2012 година со биенален карактер и до денес се` уште е единствена од …

Повеќе »

Интервју со Славчо Попоски: Очекуваме една многу поразлична зима за разлика од изминатите години

Славчо Попоски е еден од нашите најпознати метеоролози. Љубовта кон метеорологијата кај него се родила уште од најрана возраст, а сега таа е негова професионална определба. Секојдневно преку социјалните медиуми и неговата интернет страна ги информира граѓаните за тоа какви временски услови не оочекуваат. Поразговаравме со Славчо на разни теми …

Повеќе »

Сеќавање – На денешен ден пред седум години почина кралицата на ромската музика Есма Реџепова

Есма Реџепова била родена во Скопје на 8 август 1943 година. Таа беше позната македонска пејачка и хуманитарка. Нарекувана е Кралица на Ромската музика во светски рамки. Во 2013 година ја доби престижната титула Национален уметник на Република Македонија. Реџепова е петто од шесте деца на Чанија и Ибраим Реџепови, …

Повеќе »

На денешен ден е родена нашата актерка Трајанка Илиева

Трајанка Илиева е родена на 11 декември 1980 година во Скопје. Таа е македонска театарска, филмска и телевизиска глумица. Илиева во 2006 година дипломирала на Факултетот за Драмски уметности – Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, а од 2007 година се вработува како глумец во Драмски театар Скопје. Реализира неколку …

Повеќе »

Дискусија: Кој ја однесе шегата? За хуморот во контекст на политичката коректност

Во понеделник, на 11 декември 2023 година, во градската библиотека Браќа Миладиновци во Скопје, со почеток во 19:00 часот, ќе се одржи четвртата дискусија на Форумот за интердискурзивен дијалог „Philosophia Christiana“ која ќе има за цел да го отвори прашањето за хуморот во контекст на минатите и современите културни дебати. …

Повеќе »

Театарската претстава „Не се клади на Енглези“ утре во МНТ

Утревечер во Македонскиот народен театар, со почеток во 20:00 часот, ќе биде изведена претставата „Не се клади на Енглези“, на авторот ВЛАДИМИР ЃУРЃЕВИЌ, а во режија на СИНИША ЕВТИМОВ. Претстава која го третира феноменот „спортско обложување“. Текстот во суштина се занимава со прицините и последиците од истиот. Бескрајно долгата транзициска …

Повеќе »

Kонцерт на Никола Бочваров квартет во Котур

На 11 декември 2023 година во 21:00 часот во кафе и филм Котур, ќе се одржи концертот на Никола Бочваров квартет. Никола Бочваров е роден во Скопе , 25 . 12 1976 год. Дипломиран контра – басист при Факултетот за Музичка Уметност во Скопје, оддел за популарни жанрови, додека џез …

Повеќе »