НАЈНОВО

Обичаи и верувања: Што треба да направите со паричето од лепчето за да ве следи богатство и среќа до следниот Божик!

Според преданијата, сите членови на семејството мораат да го изедат својот дел од лепчето за да во нивниот дом влезе сила и здравје… Со векови лепчето за Бадник е традиционално кое домаќинките во Македонија го подготвуваат за Бадник. Неизоставен дел од лепчето е паричето, а еве зошто е тоа важно …

Повеќе »

Бадник на Водно

Во организација на „Прв до врв“, во сабота на 6 јануари 2024 година, ќе се случи традиционалното искачување до врвот на Водно на Бадник. Поканети се сите пријатели на „Прв до врв“, спортските ентузијасти и љубители на планината, планинари, велосипедисти и рекреативци, да се придружат на заедничко одбележување на Бадник, …

Повеќе »

Сеќавање: на денешен ден беше роден нашиот поет, раскажувач и публицист Петре Бакевски

Петре Бакевски е роден во Кавадарци на 5 јануари 1947 година. Тој беше истакнат македонски поет, раскажувач, публицист и театарски критичар. Бил уредник на Културната рубрика на весникот „Вечер“. Бил директор и главен уредник на Книгоиздателството Детска радост при НИП Нова Македонија. Бил претседател на Советот на СВП. Член на …

Повеќе »

Фијук Саем во Лабораториум

БОШ Фестивал, Партизанска штампа и Гола Планина Колектив ве покануваат на ФИЈУК САЕМ, денес со почеток од 17:00 часот во културниот центар Лабораториум во Скопје. ФИЈУК САЕМ е настан за промоција на независно издаваштво инициран од колективот Матријаршија во Белград, со цел да собере на едно место што поголем број …

Повеќе »

Сеќавање: На денешен ден почина последниот македонски зограф Димитар Андонов Папрадишки

Димитар Андонов Папрадишки е роден во 1859 годин во мијачкото село Папрадиште во непосредна близина на градот Велес. Тој бил последниот македонски зограф, а воедно и првиот македонски профан (нерелигиозен) сликар кој ги поставил темелите на западното сликарство во земјата. Познат е и како историски сликар и портретист. Бил син …

Повеќе »

Денес роденден слави нашиот композитор и диригент Сони Петровски

Сони Петровски е роден во Сиднеј, Австралија на 4 јануари 1977 година. Тој е композитор, диригент и универзитески професор. Средно музичко училиште завршил во Битола, а дипломирал на одделот по композиција на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф.Гоце Коларовски. Посетувал семинари кај реномирани композитори во Македонија …

Повеќе »

„Види ме“ – интерактивен инклузивен настан утре во Дајмонд Мол

Утре, 4 јануари 2024 година во ТЦ Дајмонд Мол, со почеток од 18 часот ќе се одржи интерактивен инклузивен настан со наслов „Види ме“, во организација на Коалиција Менуваме – Агенда 2030. Програма: 17:30 часот – пристигнување на родителите и децата 18:00 часот – отварање на настанот заедно со распеаниот …

Повеќе »

Денес се сеќаваме на нашиот истакнат композитор и диригент Драган Ѓаконовски-Шпато, кој почина на денешен ден во 1987 година

Драган Ѓаконовски-Шпато е роден во Скопје на 11 март 1931 година. Тој е истакнат македонски композитор, диригент и музички аранжер. Важи за зачетник на македонската забавна музика. Како автор на бројни забавни мелодии, на аранжмани за забавна музика и џез, почнувајќи од првите повоени години. Бројни генерации се сеќаваат на …

Повеќе »

Денес роденден слави легендарниот словенечки скијач Бојан Крижај

Бојан Крижај е роден на 3 јануари 1957 година во Крањ, Словенија. Тој е бивш југословенски скијач. Бил изразен техничар и еден од најдобрите светски специјалисти за слалом и велеслалом во осумдесеттите години на минатиот век. Крижај е роден во скијачко семејство. Веќе со три години научил да скија. Уште …

Повеќе »