Bojan

„Интимни фамилијарности, сплотени разлики“ – воведно предавање на Катерина Шекутковска

Срдечно Ве покануваме вешерва во 19:00 часот на првата средба на овогодинешната читачка група на КСП Центар-Јадро. Со воведното предавање, насловено: „Интимни фамилијарности, сплотени разлики“, започнуваме со четвртиот циклус средби кој оваа година ќе го истражува продуктивниот и возбудлив пресек помеѓу феминизмот и студии за животните. Овој интерсекциски пристап нуди …

Повеќе »

Кратки Македонски Филмови во Кинотека

Денес со почеток во 18:00 часот во Кинотека на Македонија ќе бидат прикажани неколку кратки македонски филмови. Станува збор за следните филмови: ОСТАНИ ИСПРАВЕН!! (Remain Upright!! ) Краток игран филм, Македонија 2005, 14 мин., колор, ХД видео Режија: Кристијан Ристевски ИСЧЕЗНУВАЊЕТО НА СУЗАНА АРСОВА (The Missing of Suzana Arsova) Краток …

Повеќе »

Денес роденден слави нашиот истакнат поет, есеист, критичар и преведувач Раде Силјан

Раде Силјан (родено презиме Павловски) е роден на 16 април 1950 година во с. Жван, Демирхисарско. Ос­нов­но образование завршил во родното место, гимназија во Битола, а Филолошки факултет на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. Работел како новинар во „Студентски збор“, „Наш свет“, „Железничке новине“ и Радио Скопје. Бил …

Повеќе »

Перформансот „Мачката Елеонора“ вечерва во МКЦ

Вечерва во МКЦ Клуб, со почеток во 20:00 часот ќе може да го погледнете перформансот „Мачката Елеонора“. Изведба на перформансот развиен во рамки на платформата за изведувачки уметности на Тиииит! Инк. – ИСПРОБУВАЊЕ ФЕМИНИСТИЧКИ ИДИНИНИ 2.0 МАЧКАТА ЕЛЕОНОРА по монодрамата на Карен Јес со авторски текстови од коавторките и текстови …

Повеќе »

Промоција на новата книга на Румена Бужаровска „Господ, па Америка“

На 15 април 2024 година, од 19:30 часот, во Јавна соба, ќе се одржи промоција на новата книга на Румена Бужаровска, збирката есеи „Господ, па Америка“. Загатливо, како што и звучи, целиот настан ќе нè доближи до суштината на овие есеи што се своевидно разголување на ставовите, чувствата, спомените и …

Повеќе »

Изложба на делата на британскиот уметник Денис Боувен (1921-2006)

По повод Светскиот ден на уметноста, Асоцијацијата за култура ИКОН и Младинскиот културен центар – Скопје имаат чест да ве поканат на изложба на делата на британскиот уметник Денис Боувен (1921-2006). Изложбата ќе биде отворена од 15-25 април 2024 година. Денис Боувен (5 април 1921 – 23 март 2006 година) …

Повеќе »

Второ издание на фестивалот на улична уметност „Центарски улици“

Во понеделник на 15 април 2024 година со почеток од 18:30часот на ул. Македонија во центарот на Скопје по повод, светскиот ден на уметноста ќе се постават неколку актови со улични живи статуи, каде што истите ќе ја раскажат својата улична приказна, отсликана во само една смрзната слика. Во рамките …

Повеќе »

Недела на детски филмови

Во Центарот за култура “Браќа Миладиновци” – Струга, почнувајќи од 15.04.2024 до 19.04.2024 ќе бидат проектирани филмови за деца. Влезот за проекциите е 100 денари, а детската публика ќе има исклучителна можност да ги проследи овие филмски хитови: 15.04.2024(понеделник) – Макс и бесната дружина – една проекција во 13:00 часот, …

Повеќе »

Сеќавање: на денешен ден во далечната 1980 година почина нашиот истакнат писател Ванчо Николески

Ванчо Николески е роден во селото Црвена Вода, Охридско на 10 јуни 1912 година. Тој беше истакнат македонски писател, претставник на првата повоена генерација македонски писатели за деца и младина. Основно училиште завршил во родното село, гимназија во Охрид, а учителска школа во Скопје. По завршувањето на учителска школа, тој …

Повеќе »