Идејата е вкусна пита без шеќер
Потребно е:
2 големи јаболка
1/2 кг тенки кори
цимет
100 гр суво грозје
2 јајца
1 лажица гриз
200 мл. јогурт
50 мл масло
1/2 прашок за пециво
Подготовка:
Јаболките излупете ги и изрендајте ги. Додадете цимет и суво грозје и измешајте. Истурете јогурт во сад, додадете јајца, а потоа малку разматете со жица. Додадете лажица гриз, прашок за пециво, малку масло и сè изедначете.
Раширете една кора, па премачкајте ја со масло. Над неа ставете друга кора и намачкајте со масло. Ставете 3 полни лажици јаболка на работ, распоредете, свиткајте ги рабовите и цврсто завиткајте во ролна.
Подмачкајте го плехот за печење, па наредете ги ролатите. Исечете со ножици до посакуваните должини, а потоа прелијте со подготвениот прелив. Печете на 200 степени околу 50 минути.
Ако сакате, засладете … Крцкаво однадвор, а така сочно одвнатре. Пријатно!
Фото: Принтскрин/