Она што е зимница за нас, на Американците, Русите и Мексиканците, им е совршена придружба на жестоки, кратки пијалоци.
Еден од најдобрите бармени во светот, Шанел Адамс, открива еден од интересните трендови за пиење течност, која во овие делови од нашата земја почесто е дел од зимницата, а не барската понуда. Тегла кисели краставички е редовен гостин во фрижидерот за многумина, но не секој знае дека „киселиот сок“ е богатство на здравјето, пишува Pun kufer.
После чаша виски, се зема малку вода од киселите краставички, и овој специјалитет се нарекува „pickleback“. Во многу американски барови, ова е токму специјалитетот на куќата.
Овој „пронајдок“ не е резервиран само за Соединетите држави. Русите течноста од киселите краставички ја пијат со вотка, а во Мексико се комбинира со текила. Причината е што го ублажува дејството на алкохолот, а некои тврдат дека го ублажува мамурлакот.
Њујоршкиот писател и сопственик на бар, Тоби Чекини, своето искуство со „шутерите“ што ги запалија САД го опиша како одлично. Пиел течност од „кисели краставички“ со секое испиено виски, а освен што наутро се уште не бил пијан, туку следниот ден се чувствувал многу подобро.
„Испив десетина од нив, а наутро бев целосно излечен од настинката и воопшто не бев мамурен“, вели тој.
Течноста од кисели краставички има дополнителни предности – ги намалува мускулните контракции, го забрзува количеството електролити во телото, хидрира, а исто така ги убива штетните бактерии во стомакот.