Луѓето постари од 50 години често се жалат на проблеми со спиењето.
Истражувањата покажуваат дека во две третини од случаите тоа се должи на лошата исхрана. На крајот на краиштата, ако му дадете премногу на вашиот дигестивен систем за време на вечерата, тој ќе работи цела ноќ, ќе ја вари храната и ќе ве спречи да заспиете.
Она што го јадеме навечер навистина има големо влијание врз нашиот сон и здравје. На пример, премногу масна или зачинета вечера го зголемува товарот на панкреасот и црниот дроб, што може да предизвика сериозни проблеми.
Но, се разбира, тоа не значи дека треба да се откажете од вечерата. На крајот на краиштата, ако легнете гладни, ќе ви биде тешко да заспиете.
Која е најдобрата храна за вечера во старост за да спиете добро?
Свежото сирење содржи и многу фосфор, кој игра важна улога во снабдувањето на организмот со енергија. Ако брзо се заморувате или чувствувате слабост, фосфорот може да помогне: го зајакнува нервниот систем, ја зголемува издржливоста и благотворно делува на мускулната функција.
Вечерна порција урда може да биде одлична замена за обилна вечера, обезбедувајќи ги потребните хранливи материи без дополнително оптоварување на дигестивниот систем.
1. Морска риба
Морската риба е одлична опција за вечера по 60. Богата е со се што му е потребно на организмот и лесно се свари.
Морската риба е добра за срцето, помага во одржување на нормално ниво на шеќер во крвта, го спречува создавањето на штетни масти, ги отстранува штетните материи од телото, ја зајакнува одбраната на организмот, ја подобрува функцијата на тироидната жлезда и го забавува стареењето. Во Јапонија, каде луѓето живеат најдолго во светот, вообичаено е да се јаде морска риба за вечера.
Многу е важно да се изберат методи за готвење кои ги земаат предвид корисните својства на рибата.
Рибата е најдобро да се вари на пареа или да се пече во рерна со минимална количина на зачини. Задушен зеленчук или свежа салата се совршени како прилог. Но, оризот или пире од компири можат да го забават варењето, па најдобро е да ги избегнувате за вечера. Истото важи и за лебот – подобро е да се јаде во првата половина од денот.
Некои видови риби имаат тенденција да акумулираат жива, а колку е постара рибата, толку повеќе жива содржи. Затоа, подобро е да се даде предност на овој вид риба, како што е, на пример, ослиќ или полок со средна големина.
2. Свежо сирење
Свежото сирење е еден од највредните млечни производи бидејќи е богат со калциум, кој помага во зајакнување на коските. Ова е особено важно за постарите лица, бидејќи тие често се соочуваат со сериозни болести како што е остеопорозата. Калциумот во урдата го одржува здравјето на коските, намалувајќи го ризикот од фрактури.
Свежото сирење е исто така богато со витамини од групата Б, кои се корисни за нервниот систем, црниот дроб и кардиоваскуларниот систем.
3. Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се вистинско складиште на здравствени придобивки. Според нутриционистите, тие се незаменлив производ во исхраната на постарите луѓе.
Јаткастите плодови содржат целосен сет на витамини, важни микроелементи и незаситени масни киселини неопходни за правилно функционирање на нервниот систем и на целиот организам.
Фото: Архива