Нема да ви требаат антибиотици или сируп за кашлица од аптека. Подгответе го овој напиток сами. Овој рецепт ги чисти белите дробови за 7. дена.
Јаболкото поволно делува на искашлувањето, го стимулира отстранувањето на секретот и го чисти респираторниот систем. Јаболката може да ги намали симптомите на воспаление и иритација во респираторниот систем. Тие содржат влакна, витамини, минерали и антиоксиданси. Освен тоа, јаболката се одличен извор на витамин Ц (само едно јаболко содржи околу 1.500 мг од оваа хранлива материја) и флавоноиди. Тие помагаат во негување на кожата и зајакнување на имунитетот.
Кромидот е вреден извор на алицин. За време на сечењето се претвора во алицин. Алицинот има антимикробни својства кои се важни за ублажување на белодробните и респираторните инфекции. Кромидот има и муколитички и експекторантни ефекти кои помагаат во лекувањето на кашлицата и исфрлањето на слузта. Тој е природен тоник за дишните патишта, кој придонесува за намалување на воспаленијата и нивно чистење. Кромидот содржи сулфурни соединенија кои на зеленчукот му даваат карактеристичен вкус и арома. Тие продираат во телото и ги елиминираат бактериите и габичните микроорганизми. Тие исто така го стимулираат производството на бели крвни зрнца: обезбедуваат заштита на телото.
Коренот од ѓумбир успешно ги третира тешките напади на кашлица. Ѓумбирот е познат по своите антибактериски и антиинфламаторни својства.
Лукот има антибиотско и експекторантно дејство. Тие придонесуваат за елиминирање на бактериите кои предизвикуваат кашлање. Овие квалитети, покрај нивните антиинфламаторни својства, помагаат во расчистување на респираторниот тракт и намалување на воспалението. Покрај тоа, лукот помага во зајакнување на имунолошкиот систем со зголемување на производството на антитела кои се борат против вирусите и бактериите.
Циметот има антивирусни, антибактериски и антигабични својства. Се верува дека има многу лековити и смирувачки својства и често се користи во кинеската медицина.
Состојки:
2 јаболка
1 главичка кромид
2 чешниња лук
корен од ѓумбир
2 стапчиња цимет
1 литар вода
Подготовка:
Сите состојки убаво измијте ги така што ќе ги натопите во ладна вода во која сте додале 1 лажица сода бикарбона. Оставете ги 15 минути и потоа исплакнете со чиста вода. Исечкајте ги јаболката, кромидот, ѓумбирот и лукот. Ставете ги во тенџере и покријте ги со вода. Додадете цимет. Откако ќе зоврие, намалете ја температурата и варете 10 минути. Исклучете го шпоретот и оставете го чајот да се излади на шпоретот. Потоа исцедете го чајот пред употреба. По желба пијте со малку мед и парче лимон. Пијте 1 чаша 3-4 пати на ден во тек на 7 дена.