Сода бикарбоната има многу широка примена во домаќинството.
Иако подготовката на јадења од мелено месо изгледа едноставна, потребно е да се подготви на вистински начин, за да изгледа убаво, како и да има најдобар вкус.
За успешна подготовка на мелено месо, професионалните готвачи користат сода бикарбона.
Ако додадете сода бикарбона на мелено месо, тоа ќе остане меко, а во исто време ќе добие убава боја за време на готвењето и нема да испушта многу вода.
Искусните готвачи тврдат дека е доволно да се раствори малку сода бикарбона во малку вода, а потоа да се измеша во сурово мелено месо и да се остави да отстои најмалку 15 минути (но не повеќе од 45 минути) пред да се готви.
Трикот е во едноставна хемиска реакција – сода бикарбоната ја зголемува pH вредноста на месото и со тоа го спречува врзувањето на протеините во месото. Благодарение на тоа, не се ослободува вишок вода.
На тој начин, месото ќе има убава боја, а исто така нема да има гумен вкус, што понекогаш може да се појави по долго готвење.