Истражувачите секојдневно испитуваат различни соединенија во зеленчук и овошје, обидувајќи се да најдат решение за одредени болести. Затоа не е изненадувачки што се спроведоа повеќе студии за зеленчук од зелкастиот вид.
Овие зеленчуци не само што се богати со диетални влакна кои го подобруваат варењето, туку се и добри извори на фитонутриенти кои можат да го намалат ризикот од карцином. На пример, изотиоцијаните, кои се формираат со разложување на глукозинолати кои се наоѓаат во зеленчукот од зелкаст вид, имаат антитуморна активност.
Сулфорафанот влијае на запирањето на растот и ја програмира смртта на клетките на ракот на дебелото црево.
За да утврдат како сулфорафан ќе влијае на овој вид карцином, тие користеле HCT 116, човечка колоректална клеточна линија на карцином, најчесто користена за проучување на механизмите за раст и метастази на туморот. Тие третирале HCT 116 клетки со сулфорафан и го забележале неговиот ефект врз овие клетки.
Истражувачите објавија дека сулфорафанот предизвикува промени во клеточната морфологија и ја намалува виталноста на клетките на HCT 116. Овие морфолошки промени биле снимени со микроскоп со контраст.
Според истражувачите, сулфорафан добиен од зеленчук од зелкаст вид е моќен агенс против тумор. Истражувачите посочуваат дека сулфорафан е агенс што може да се користи за лекување на рак на дебелото црево во иднина.