(Рецепт) БРАУНИ СО БАНАНА И КАРАМЕЛ: Вистински сон за љубителите на чоколадо!


МЕКИ, сочни и неодоливо миризливи – овие брауни се совршена комбинација од чоколадо, банана и карамел!
Секој залак е мал рај за љубителите на десерти – богат и со совршена количина на сладост.
Состојки:
За тестото за брауни:
125 г брашно за сите намени
60 г незасладено какао во прав
200 г шеќер
125 г несолен путер, растопен
2 големи јајца
½ лажичка екстракт од ванила
½ лажичка прашок за пециво
¼ лажичка сол
За филот:
125 г пасирана банана (приближно 1 зрела банана)
125 г карамел сос
За декорација (по желба):
парчиња банана
дополнителен карамел сос
Подготовка:
Измешајте ги брашното, какаото, прашокот за пециво и солта во сад. Во друг сад, изматете ги јајцата со шеќер, ванила и растопен путер.
Постепено додавајте ги сувите состојки во влажните и мешајте додека не се соединат. Во мал сад, измешајте ги пасираната банана и карамел сосот. Истурете половина од смесата за брауни во плех обложен со хартија за печење. Одозгора распоредете го филот од банана и карамела, а потоа додадете го остатокот од тестото. Нежно поминете со лажица низ смесата за да создадете мермерен ефект. Печете во рерна загреана на 180°C околу 25-30 минути (во зависност од рерната).
Брауните треба да останат малку влажни во средината.
Изладете, исечете ги на коцки и по желба додадете дополнителен карамел одозгора и декорирајте со свежи парчиња банана.

Уживајте!


Фото: Принтскрин/novosti

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Студенти од Факултетот за ликовни уметности и Машинскиот факултет при УКИМ учесници на зимската школа „Недела на дизајнот 2025“ во Марибор

Студенти од Факултетот за ликовни уметности и Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ …