Прославете ја славата со оваа раскошна погача.
Состојки:
400 мл млеко
1 коцка свеж квсец
3 лажици шеќер
1 лажица сол
2 јајца + белка од трето
3 лажици масло
околу 1 кг. брашно, може и малку повеќе
путер за мачкање
Плус:
жолчка
сусам
млеко
масло
Подготовка:прво активирајте го квасецот, потоа изматете ги јајцата со преостанатото млеко и додајте на исеаното брашно. Замесете средно тврдо тесто па оставете да стасува.
Тестото поделете го на 5 топки и секоја расукајте ја во облик на круг. Редете ги една на друга, а секоја мачкајте ја со путер, освен последната. Исечете на 8 дела, освен средината.
Една од корите исечете ја на три ленти и направете плетенка, втората кора исечете ја на средина, па краевите свртете ги кон неа и завиткајте надолу.
Оставете погачата да стасува па намачкајте ја со жолчка, млеко и масло.
Печете околу 40 минути на температура од 160 степени.
Питка.
Gepostet von Добриана Димова am Sonntag, 11. März 2018