(ФОТО+ Рецепт) Свечена погача: Некогаш вака се украсувало!

Прославете ја славата со оваа раскошна погача.

Состојки:
400 мл млеко
1 коцка свеж квсец
3 лажици шеќер
1 лажица сол
2 јајца + белка од трето
3 лажици масло
околу 1 кг. брашно, може и малку повеќе
путер за мачкање
Плус:
жолчка
сусам
млеко
масло
Подготовка:прво активирајте го квасецот, потоа изматете ги јајцата со преостанатото млеко и додајте на исеаното брашно. Замесете средно тврдо тесто па оставете да стасува.
Тестото поделете го на 5 топки и секоја расукајте ја во облик на круг. Редете ги една на друга, а секоја мачкајте ја со путер, освен последната. Исечете на 8 дела, освен средината.
Една од корите исечете ја на три ленти и направете плетенка, втората кора исечете ја на средина, па краевите свртете ги кон неа и завиткајте надолу.
Оставете погачата да стасува па намачкајте ја со жолчка, млеко и масло.
Печете околу 40 минути на температура од 160 степени.


Питка.


Gepostet von Добриана Димова am Sonntag, 11. März 2018

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

ЈУРОП ХАУС ГИ ПОЧНА АКТИВНОСТИТЕ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЕВРОПА, СО СЕРИЈА НАСТАНИ ШИРУМ ЗЕМЈАТА ВО ТЕКОТ НА МАЈ

Централниот настан е закажан за 22 мај, од 20 часот, на платото на Универзитетот „Св. …