Рецепт на годината: Светот го подготвувал ова во 2020 година!

Година кога ги усовршивме нашите кулинарски вештини
Како и секоја година, Гугл објави список со најбараните термини во сите можни полиња, вклучително и кулинарското…
Бидејќи оваа година беше најчудната досега, дека сме поминале многу време дома и го минимизиравме шопингот, не треба да изненадува што „најгугланиот“ рецепт беше рецепт за домашен леб!
Овој леб ќе биде подеднакво вкусен, без оглед на недостаток на квасец. Направен е многу едноставно и брзо. Тајната состојка што му дава мека и воздушна текстура, во овој случај, е прашок за пециво.
За ферментација:
280 мл ладно млеко
200 гр бело брашно
За останатото:
150 гр брашно
25 гр прашок за пециво
25 гр путер
1 лажичка сол
малку шеќер
Подготовка: измешајте млеко и брашно (280 мл ладно млеко, 200 гр бело брашно), потоа покријте го садот и оставете го 30 минути.
Во друг сад измешајте ги останатите состојки, брашното, прашокот за пециво, путерот, солта и шеќерот и по 30 минути додадете ги на оној во кој претходно сте ги измешале млекото и брашното. Измешајте сè добро сè додека не се соедини и тестото нема грутки.Убаво измесете, обликувајте, засечете по површината и печете во рерна загреана на 200. степени.
Испечениот леб оставете го малку да се излади, завиткајте во чисти кујнски крпи и оставете да се излади, а потоа конзумирајте.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

ДО КРАЈОТ НА ДЕНОВ НЕСТАБИЛНО СО ВРНЕЖИ И ГРМЕЖИ: Локално се очекуваат поинтензивни Атмосферски процеси – Очекувајте невреме

Метео прогноза на Славчо Попоски: Под влијание на циклонска активност од запад, до крајот на …