(Рецепт) Грчка мусака: Лесен летен ручек со модри патлиџани и тиквички – сочен и вкусен!

Традиционалното грчко јадење ќе ве плени со совршена комбинација на вкус и сочност!
Потребни состојки:
4 компири
4 модри патлиџани
2 тиквички
3 домати
2 главички кромид
1 чен лук
5 пиперки
со, црн пипер
маслиново масло – за подмачкување
500 мл млеко
4 лажици брашно
Подготовка:
Измијте и исчистете го целиот зеленчук. Излупете модар патлиџан, исечете го на парчиња и додадете сол. Исечете ги компирите на кругови и наредете ги на дното на садот за печење подмачкан со маслиново масло.Зачинете со сол и црн пипер, по вкус. Во посебен сад ситно исечкајте ги доматите и измешајте ги со испечените и исечкани пиперки. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Смесата од домати се истура на модриот патлиџан. Сечканиот кромид и лук динстајте ги на масло, зачинете со сол по вкус и додадете во сецканите тиквички. Тоа е претпоследниот слој на мусаката, а на крајот треба да се заврши со слој модар патлиџан.
Завиткајте ја тавата со фолија и печете на 250 степени.
Додека мусаката се пече, можете да го подготвите ососот.
Свежо млеко измешајте го со брашно додека не се добие хомогена смеса и зачинете со една лажичка сол.
Откако ќе се испече мусака, истурете ја оваа смеса над неа и печете уште 15-20 минути.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Први Мај во Дојран: врвулица од луѓе, се бара паркинг место, но и слободно столче во рестораните

Први Мај во Дојран е главно врвулица од луѓе кои го бараат своето место да …