Кременадли во сос од печурки и бело вино

Убаво намачкајте ги кременадлите со маслиново масло од двете страни и посипете ги со сол.
Загрејте го тавчето во кое ќе ги пржите кременадлите без да додавате масло, а потоа пржете ги кременадлите околу 2 минути од секоја страна (или додека не се заруменат). Подобро е да користите тешко тавче со дебело дно за пржење.

Извадете ги кременадлите во чинија, а потоа во истото тавче ставете го путерот да се истопи, па додадете ги печурките исечкани на листови и кромидот исечкан на полукругови. Пржете неколку минути, додека печурките не омекнат.


Додадете го виното и пржете додека половина од виното не испари, а потоа намалете го огинот и додадете ја павлаката за готвење. Убаво измешајте за состојките на сосот да се спојат.

Намалете ја температурата на минимум, вратете ги кременадлите во тавчето, покријте го тавчето со капак или со алуминиумска фолија и оставете го да се динста околу 30-40 минути, или додека месото не омекне.


Послужете ги со свежа салата од рукола и гарнир по ваш избор.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денеска се празнува Светиот апостол Акила

Светиот апостол Акила Еден од Седумдесеттемина апостоли. Како Евреин живееше најнапред во Италија со жена …