Според новите сознанија, кафето и чоколадото го прават нашиот мозок поздрав и поотпорен.
Заедничката студија на Националниот институт за проучување на стареењето и Универзитетот Џон Хопкинс, објавена во списанието Neurochemical Research, покажала дека супстанцијата метилксантин се наоѓа во кафето, чајот и темното чоколадо (какао).
„Тоа влијае на активноста на мрежата на неврони, ја одржува когнитивната функција и може да ги заштити невроните од губење на функцијата и смрт од мозочен удар кај животните, Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.
Истата студија открива дека супстанцијата ксантин метаболит, која се ослободува кога нашиот мозок го обработува кофеинот, може да придонесе за благотворното дејство на кафето, чајот и какаото врз здравјето на мозокот.
Мета-анализата на 11. студии за ефектите на кафето врз здравјето на мозокот, објавена во Меѓународниот журнал за хируршка онкологија, покажува дека кафето и чајот (а со тоа и какаото) не само што го намалуваат ризикот од Алцхајмерова болест, туку и го намалуваат ризикот од рак на мозокот.
Конечно, револуционерна студија на Универзитетот Окајама покажува дека внесот на состојки на кафе CA и CGA ги стимулира антиоксидантните својства на глијалните клетки и ја спречува невродегенерацијата индуцирана од ротенон и’ во мозокот и во миентеричниот плексус.
Во превод, кофеинот го прави вашиот мозок пофлексибилен и поотпорен.
Истражувањата покажаа дека идеалната дневна доза на кафе е околу 6 до 8 шолји, а најдобро е да ги консумирате пред 2. часот попладне за да не го нарушите сонот.
Ако тоа звучи како премногу кафе, можете да замените една или две шолји кафе со парче темно чоколадо. Не треба да се спомене дека од други здравствени причини треба да консумирате кафе, чај и какао без шеќер или млеко. Но, ефектот ќе продолжи да биде зголемена функција на мозокот.