(Рецепт) БРАУНИ СО БАНАНА И КАРАМЕЛ: Вистински сон за љубителите на чоколадо!


МЕКИ, сочни и неодоливо миризливи – овие брауни се совршена комбинација од чоколадо, банана и карамел!
Секој залак е мал рај за љубителите на десерти – богат и со совршена количина на сладост.
Состојки:
За тестото за брауни:
125 г брашно за сите намени
60 г незасладено какао во прав
200 г шеќер
125 г несолен путер, растопен
2 големи јајца
½ лажичка екстракт од ванила
½ лажичка прашок за пециво
¼ лажичка сол
За филот:
125 г пасирана банана (приближно 1 зрела банана)
125 г карамел сос
За декорација (по желба):
парчиња банана
дополнителен карамел сос
Подготовка:
Измешајте ги брашното, какаото, прашокот за пециво и солта во сад. Во друг сад, изматете ги јајцата со шеќер, ванила и растопен путер.
Постепено додавајте ги сувите состојки во влажните и мешајте додека не се соединат. Во мал сад, измешајте ги пасираната банана и карамел сосот. Истурете половина од смесата за брауни во плех обложен со хартија за печење. Одозгора распоредете го филот од банана и карамела, а потоа додадете го остатокот од тестото. Нежно поминете со лажица низ смесата за да создадете мермерен ефект. Печете во рерна загреана на 180°C околу 25-30 минути (во зависност од рерната).
Брауните треба да останат малку влажни во средината.
Изладете, исечете ги на коцки и по желба додадете дополнителен карамел одозгора и декорирајте со свежи парчиња банана.

Уживајте!


Фото: Принтскрин/novosti

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денес се празнува Преподобен Пимен Зографски, Светогорец (1610)

Денес, на 16 ноември (по стар календар 3 ноември), Православната Црква го празнува споменот на …