(РЕЦЕПТ) Направете сами ЛЕК од МЛАДИ ОРЕВИ: За природно лекување на ТИРОИДНАТА жлезда, доволно е 1. чашка на ден

Ликерот од орев, познат и како ракија од орев, е природен лек за голем број заболувања, пред се благодарение на неговата богата содржина на витамин Ц и јод.

Кога се берат зелени ореви за ликер
Зелените ореви за ликер треба да се берат во втората половина на мај или првата половина на јуни. Значи, тие дефинитивно треба да се собираат пред формирањето на плодот од орев, додека тие се зелени и со големина на лешник или поголеми.


Важна напомена
Пред било какво ракување млади зелени ореви, не заборавајте да ставите гумени ракавици за да ги заштитите рацете од многу грозни кафени дамки, кои подоцна е многу тешко да се отстранат. Пожелно е да ја заштитите и облеката.


Како се прави ликер од зелени орев
Како да направите ликер од зелени ореви? Ова е најпознат народен рецепт за ликер од млади ореви, кој може да се надополни со други состојки по вкус (ванила, портокал, итн.).


Ликер од зелен орев – рецепт:
Потребни состојки
– 12 млади зелени ореви
– 400 гр кафеав шеќер (или мед по желба)
– по избор стапче од ванила, цимет, каранфилче, портокал, итн.
– 1 лимон, исечен на парчиња
– 1 литар домашна ракија
Начин на подготовка:за ликерот од ореви, треба да ги измиете оревите и да ги исечете на два дела или четвртини (во зависност од нивната големина). Измијте го лимонот и исечете го на парчиња. Ставете ги оревите и лимоните во поголема стаклена тегла од 3-5 л. Потоа, на оревите и лимонот треба да се додаде шеќер (или мед), зачини по желба и домашна ракија и добро да се измеша за подобро растворање на шеќерот. Потоа затворете ја теглата и држете ја на сонце 40. дена. Секојдневно тресете по малку, но не отворајте. По 40. дена, исцедете го ликерот од орев преку газа во друго шише, кое ќе го чувате на ладно и темно место.

За што е добар ликерот од зелен орев?
Ликерот од зелен орев како лек сè уште служи како прва помош за многумина кои имаат проблеми со стомакот и како природен лек за анемија и зајакнување на крвта. Незрелите плодови ореви, со меко опкружување, претставуваат вистинско природно богатство на витамин Ц и јод, така што ракијата од орев се користи од памтивек за разни производи кои помагаат при проблеми со тироидната жлезда, особено во случај на нејзина ослабена функција – хипотироидизам. Ликерот од зелени ореви е подеднакво ефикасен за олеснување на варењето, дијарејата, запек, киселини, надуеност, грчеви во стомакот и стомачни инфекции.

Дозирање:
За природен третман на тироидната жлезда, потребно е да се пие 1. чашка ликер од орев на ден, наутро на празен стомак.
Во случај на стомачни проблеми и анемија, препорачаната доза е 1. чаша наутро и една навечер.
Во секој случај, пред да го започнете лекувањето со ликер од ореви најдобро е да се консултирате со вашиот матичен лекар.

Фото: Принтскрин/Youtube/Lekovitobilje

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Сеќавање: 20 години без истакнатиот македонски историчар и археолог Томо Томоски

Томо Томоски е роден на 22 декември 1915 година во Скопје. Тој беше истакнат македонски …