(Рецепт) Колач со кокос со глазура од чоколадо: Сочен и мек десерт што се топи во уста!

Бисквитот е мек, а филот е вкусен
Состојки за бисквит:
2 јајца
малку сол
7 лажици шеќер
100 мл масло
200 мл млеко
200 грама брашно
1 кесичка прашок за пециво
2 лажици какао
Состојки за фил:
1 литар млеко
7 лажици гриз
5 лажици шеќер
2 вкесички ванилин шеќер
200 грама кокосово брашно
Подготовка на филот:
Прво ставете еден литар млеко да зоврие. Кога ќе зоврие, додадете седум лажици гриз, и промешајте.
Додадете две кесички ванилин шеќер и шеќер.
Варете на тивок оган две до три минути, а потоа додадете 200 грама кокос, а потоа измешајте сè добро.
Оставете филот да се олади.


Подготовка на бисквитот:
Додадете шеќер во јајцата и добро изматете со миксер.
Додадете ги останатите состојки, прво масло, потоа млеко, брашно и прашок за пециво и на крај додадете какао.
Промешајте сè, а потоа ставете ја смесата во плех за печење, покриен со хартија, да се пече во рерна загреана на 180. степени.
Кога бисквитот ќе се испече, оставете неколку минути во тавата а потоа префрлете на чинија за филување. Нанесете го филот на колачот.
Преку него нанесете чоколадна глазура.
Оставете да се излади и послужете.
Напомена: Доколку сакате бисквитот исечете го на половна а филот ставете го на средина.


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Како да ги поминете празниците без вишок килограми?

Во потрага сте по хранлив заменски оброк за управување со тежината? Брзото темпо на современиот …