Состојки:
1 шоља гриз
1 шоља ореви
1 шоља млеко
1 шоља шеќер
1/2 шоља масло
2 рендани јаболки
2 лажици брашно
1 кесичка прашок за печиво
100 г суво грозје
шољата е од 200 г.
Глазура:
150 г чоколадо за готвење
25 г маргарин
4 лажици млеко
4 лажици масло
Подготовка: во сад ставете ги сувите состојки, а во друг измешајте ги „течните“.Потоа течните додајте ги во сувите и убаво измешајте. Ставете во намрсена и со брашно наросена тава и префрлете во рерна загреана на 200 степени.Печете околу 30. минути. Со чепкалка проверете дали е испечено.
Испечениот колач префрлете го чинија за служење и полијте со чоколадната глазура.
Колачот можете да го испечете и во калап-30х21 см покриен со хартија за печење.Иако ќе биде повисок повторно ќе биде сочен.
Оревите може да се мелени или половина сечкани а половина мелени – по ваш вкус.