Дали вреди да се потпирате на сезонски производ?
Пченката е омилено летно јадење, особено како ужинка, на многу луѓе, но нутриционистите и обожавателите на здрав начин на живот имаат нејасен став кон неа. Пченката е богата со растителни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти – каротеноиди, кои му даваат светло жолта боја. Во исто време, растението содржи пристојна количина шеќер, скроб, глутен и многу други супстанции, чија употреба е многу сомнителна.
Корисни својства
Пченката својата светла боја ја должи на силните природни антиоксиданти – каротеноиди. Нивната содржина во пченка е доволно голема, што им овозможува да ги заштитат клетките на телото од оштетување од слободни радикали, да го намалат воспалението и да го забават процесот на стареење. Покрај тоа, каротеноидите играат важна улога во одржувањето на здравиот вид – тие можат да спречат дегенерација на очите поврзани со возраста и да го намалат ризикот од катаракта. Активните супстанции во житото од пченка значително го подобруваат варењето, го спречуваат воспалението и заболувањата на гастроинтестиналниот тракт – пченката е особено добра за здравјето на цревата.
Зошто не треба премногу често да се јаде пченка?
Пченката е скробна зеленчук, што значи дека ако сакате да изгубите тежина, таа не ви е помошник. Скробот е полисахарид, во процесот на варење се претвора во гликоза, што, како што знаете, во големи количини доведува до зголемување на телесната тежина и голем број на здравствени проблеми. Пченката исто така содржи многу шеќер, што значи голем товар на јаглени хидрати и прилично висока содржина на калории. Покрај тоа, пченката содржи антихранливи материи. На пример, пченкарните житарки се богати со цинк, магнезиум и манган, неопходни за правилно функционирање на организмот, но благодарение на фитинската киселина (антиинтриенти) тие практично не се апсорбираат.
Не е неопходно целосно да се одбие пченка, особено ако навистина ви се допаѓа. Едноставно треба само да ја ограничите конзумацијата.