Омилено летно „јадење“ – Прашање на кое конечно го имаме одговорот: Дали пченката е добра за нашето здравје?

Дали вреди да се потпирате на сезонски производ?
Пченката е омилено летно јадење, особено како ужинка, на многу луѓе, но нутриционистите и обожавателите на здрав начин на живот имаат нејасен став кон неа. Пченката е богата со растителни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти – каротеноиди, кои му даваат светло жолта боја. Во исто време, растението содржи пристојна количина шеќер, скроб, глутен и многу други супстанции, чија употреба е многу сомнителна.


Корисни својства
Пченката својата светла боја ја должи на силните природни антиоксиданти – каротеноиди. Нивната содржина во пченка е доволно голема, што им овозможува да ги заштитат клетките на телото од оштетување од слободни радикали, да го намалат воспалението и да го забават процесот на стареење. Покрај тоа, каротеноидите играат важна улога во одржувањето на здравиот вид – тие можат да спречат дегенерација на очите поврзани со возраста и да го намалат ризикот од катаракта. Активните супстанции во житото од пченка значително го подобруваат варењето, го спречуваат воспалението и заболувањата на гастроинтестиналниот тракт – пченката е особено добра за здравјето на цревата.



Зошто не треба премногу често да се јаде пченка?
Пченката е скробна зеленчук, што значи дека ако сакате да изгубите тежина, таа не ви е помошник. Скробот е полисахарид, во процесот на варење се претвора во гликоза, што, како што знаете, во големи количини доведува до зголемување на телесната тежина и голем број на здравствени проблеми. Пченката исто така содржи многу шеќер, што значи голем товар на јаглени хидрати и прилично висока содржина на калории. Покрај тоа, пченката содржи антихранливи материи. На пример, пченкарните житарки се богати со цинк, магнезиум и манган, неопходни за правилно функционирање на организмот, но благодарение на фитинската киселина (антиинтриенти) тие практично не се апсорбираат.
Не е неопходно целосно да се одбие пченка, особено ако навистина ви се допаѓа. Едноставно треба само да ја ограничите конзумацијата.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Комисијата за Автомобилска одговорност донесе одлука без да ги земе во предвид анализите на осигурителната индустрија!

  Осигурителните компании се разочарани од пристрасните трврдења и непрофесионалните квалификации кои им ги упати …