Неретко ни останува леб кој се суши и навистина е греота да се фрли. Ви предлагаме стоениот и сув леб да го искористите за подготовка на едно вкусно јадење.
Потребно е:
стоен леб
брашно
млеко
путер
сол
Фил:
200 г жолто сирење
200 г бело сирење
2 јајца
350 г спанаќ
2 чена лук
сол, црн пипер
Подготовка:лебот исечете го на коцкички и наредете во намрсена огноотпорна тава.
Од брашно, путер и млеко направете бешамел (отприлика 50 г путер, 50 г брашно, 500 мл млеко). Бешамелот зачинете го со сол и црн пипер.
Додајте ги изматените јајца и ренданите сирења.
Сосот полијте го пореку наредениот леб и оставете лебот да впие, повремено притискајќи со дрвена лажица.
Сварениот и исечкан спанаќ издинстајте го на ситно сечкан лук и зачинете со сол и црн пипер.
Спанаќот малку измешајте го во смесата од бешамел и леб и се’ ставете во рерна загреана на 180 стпеени. Печете околу половина час.