(ФОТО) „Басбоуса“: Неверојатен египетски колач кој морате да го пробате!


„Басбоуса“ е традиционлен колач од Блискиот исток. Се прави од гриз и кокос и се полива со сладок сируп. Ако сте љубител на баклави, тулумби и кадаиф, ова ќе биде ваш омилен десерт.
Состојки:
1 шоља шеќер
1 шоља бршно
1 шоља кокосово брашно
1 шоља масло
1 шоља млеко или јогурт
1 шоља гриз
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка прашок за печиво
3 јајца
Сируп:
2 шоља шеќер
1 шоља вода
2 лажици сок од лимон, портокал, или ружина водичка
Шољата е од стандардните од 250 мл.
Подготовка:изматете ги јајцата со шеќерот и додајте ги останатите состојки. Истурете во плех покриен со хартија за печење. Ставете во рерна загреана на 200 степени и печете околу 30. минути.
Во меѓувреме сварете го сирупот од шеќерот и водата, додека не почне да врие додајте сок од лимон и варете уште 1 – 2 минути.
Топлиот колач полијте го со сирупот и оставете убаво да се излади.Сечете на коцки.
По колачот можете да распоредите и’ цели или мелени бадеми или ореви.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(ФОТО) Многу луѓе ги пијат овие пијалоци секој ден, а тие можат да го зголемат ризикот од инсулинска резистенција

Инсулинската резистенција станува сè почест здравствен проблем низ целиот свет. Тоа е состојба каде што …