Кога станува збор за контраиндикации, мора да бидете многу внимателни…
Ренот е азиски зеленчук со големи листови и бел корен. Неговите листови се користат за киселење краставици, а од коренот се прави зачинет сос.
Корисни својства и примена
Ренот е познат како природен антибиотик, сличен по својства на лукот и ѓумбирот. Ова се должи на содржината на синегрин, масло со силни антибактериски својства што му го дава на ренот познатиот сладок вкус.
Ренот има и деконгестивни својства, поради што се користи за време на настинки – може да помогне да се отстрани слузта и да се исчистат дишните патишта. Конечно, зеленчукот има моќни диуретични својства, па може да помогне при оток.
Па, во готвењето, овој корен се користи како засилувач на вкус и сос за грицки – само изрендан и измешан со домати, лук, црвен пипер или се користи во чиста форма.
Друго од неговите чудесни својства е аналгетик: ренот прави чуда при болки во мускулите, па често од него во народната медицина се прават тинктури.
Контраиндикации
И’ покрај сите корисни својства, ренот има некои контраиндикации. На пример, не треба да го јадат оние кои страдаат од гастроинтестинални и бубрежни заболувања. Не можете да го земате за време на бременост и доење.
Друго од неговите чудесни својства е аналгетик: ренот прави чуда при болки во мускулите, па често од него во народната медицина се прават тинктури.