(Рецепт) Посна трпеза: „Фиделии пилаф“ – Турски десерт со ориз и фиде!

Во јужниот дел на Македонија се уште многу често се подготвува „Фиделии пилаф“, односно посен десерт со ориз и фиде…
Состојки:
бел ориз
фиде
масло или маргарин
ванилин шеќер
шеќер (по вкус)
Подготовка: во соодветно количество вода сварете го белиот ориз – како за тавче (не смее  да има отповеќе вода). Сварениот ориз тргнете го од ринглата и додајте му веќер и ванилин шеќер, по вкус, покријте и оставете да стои.
За тоа време на масло или маргарин испржете фиде – количеството е по желба, во зависност од вкусот. Лично ставам многу фиде „да крцка“ додека го јадам десертот.Фидето треба да добие златно-црвена боја.
Испрженото фиде префрлете го во садот со ориз, измешајте и оставете малку да отстои.
И’, тоа е тоа.
Брзо, едноставно и евтино а за вкусот не се раскажува.
Прекрасно од само две состојки.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Се заљубуваме во оние кои треба да ни помогнат духовно да растеме

Самата душа ги наоѓа овие луѓе и покрај нашиот здрав разум. Животот го прави она …