(Рецепт) ФЕРЕРО БАЈАДЕРА: Луксузна торта без печење – совршена за празнични пригоди


Доколку ви се допаѓа комбинацијата од лешници, чоколадо и нутела, овој рецепт ќе ве воодушеви! Фереро бајадерите се богати, миризливи и се топат во устата. Подготовката е едноставна, а вкусот и изгледот се достојни за најубавата празнична трпеза.
Состојки:
За основната смеса:
150 мл вода
100 г путер
100 мл млеко
100 г шеќер (може и помалку, по вкус)
300 г мелени бисквити
170 г мелени печени лешници
За темниот слој:
150 г наполитанки со лешници
2 полни лажици Нутела
За глазурата:
100 г чоколадо
50 мл слатка павлака
60 г ситно сечкани печени лешници
Подотовка:
Основна смеса:
Истурете вода и шеќер во тенџере, потоа загревајте на умерена температура додека шеќерот не се раствори. Додадете го путерот, а кога ќе се истопи, додадете го млекото. Тргнете од шпорет, потоа додадете ги мелените бисквити и мелените лешници. Добро измешајте.
Поделба и темен слој:
Поделете ја смесата на два дела. Оставете го едниот дел така – тоа ќе биде средниот слој. Во вториот дел додадете ги издробените наполитанки, малку исечкани, и Нутела. Тоа е долниот слој.
Редење:
Прво, истурете го темниот слој во обложената тава за печење, добро израмнувајќи го. Нанесете лесен слој од смесата со бисквити и лешници врз него, а потоа повторно израмнете. Оставете во фрижидер да се стегне.
Глазура:
Растопете го чоколадото со слатката павлака на ниска температура. Кога ќе стане мазно, додадете ги сечканите печени лешници и прелијте врз тортата.
Ладење:
Оставете го колачот во фрижидер најмалку 2-3 часа, по можност преку ноќ.

Уживајте!


Фото: Принтскрин/novosti

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денес се празнува Преподобен Пимен Зографски, Светогорец (1610)

Денес, на 16 ноември (по стар календар 3 ноември), Православната Црква го празнува споменот на …