Губењето тежина е предизвикувачко, но по 40-годишна возраст може да добие сосема ново значење. Помеѓу хормоналните промени, побавниот метаболизам и недостатокот на време за правилна исхрана и вежбање, може да изгледа како телото сè повеќе да е „против вас“.
Истражувањата покажуваат дека зголемувањето на телесната тежина е честа појава кај жените на возраст меѓу 40 и 65 години, но еве неколку добри вести. Нутриционистите велат дека постои моќна алатка што може да ви помогне да се борите против ова, а тоа е водењето евиденција за храната.
Водењето евиденција може да помогне со големината на порциите
Во свет на сè поголеми порции храна, премногу лесно е да се внесат премногу калории без дури и да се сфати тоа.
„Бидејќи губењето тежина бара калориски дефицит, добра идеја е да користите пратење на храна за да добиете претстава за вашиот дневен внес на калории“, вели Натали Рицо, регистриран диететичар нутриционист.
Оваа едноставна алатка дава клучни повратни информации за количината на храна што ја консумирате, а кога големината на порциите е намалена, се намалуваат и калориите.
„Следењето на храната за свесност за калории е најефикасната навика за слабеење. Математиката е математика. Додека многу од моите клиенти веруваа дека ‘јадат здраво’ и ‘прават сè како што треба’, тие се прејадуваа со ‘здрава’ храна, што резултира со прекумерен вкупен внес на калории“, вели Лорен Харис-Пинкус, регистриран диететичар нутриционист.
Секако, важно е да се јаде здрава храна. Сепак, кога се обидувате да ослабете, количината сè уште е важна. Дури и со храна богата со хранливи материи, клучно е да се фокусирате на квалитетот на исхраната, а воедно да ги разберете големините на порциите за да одржите одредено ниво на калории.

Може да ви помогне да идентификувате скриени калории
Следењето ви помага да ги видите скриените калории и да откриете дали навистина го снабдувате вашето тело според вашите цели. Не само што можете да видите која храна е погуста со хранливи материи, што значи дека содржи многу хранливи материи за помалку калории, туку можете да видите и која храна содржи повеќе празни калории.
Ова е клучно бидејќи истражувањата покажале дека повеќето од нас ја промашуваат целта кога станува збор за јадење доволно храна богата со хранливи материи што може да помогне во губењето на тежината, особено овошје, зеленчук, интегрални житарки и млечни производи. Во исто време, скоро сите ние јадеме премногу масти, што го поттикнува зголемувањето на телесната тежина, додадени шеќери и рафинирани житарки.
Ако редовно посакувате шеќерни закуски за да ги задоволите вашите попладневни желби, следењето на она што го јадете може да ви помогне да го забележите овој модел.
Иако ова нема автоматски да ги промени вашите навики, може да ве направи посвесни за нив, а тие новооткриени сознанија можат да ви помогнат да развиете стратегии за избор на храна што е добра за губење на тежината и помалку храна што содржи празни калории.

Може да обезбеди мотивација
Водењето дневник за тоа што јадете е докажано многу пати дека помага да изгубите тежина. Една од причините може да биде тоа што оваа повратна информација може да биде неверојатно мотивирачка и на краток и на долг рок.
На пример, истражувањата покажале дека следењето на она што го јаде едно лице дури и неколку дена во неделата може да помогне во губењето на тежината.
Иако пенкалото и хартијата секогаш функционираат, користењето дигитална апликација за следење на храната може да биде особено ефикасно.
Постојат студии што го докажуваат тоа. Еден преглед покажал дека 74 проценти од луѓето што го следеле внесувањето храна или физичката активност преку апликации ослабеле.
Фото: Pixabay
ekran платформа за слободоумни