Освен рибта на овој начин можете да подготвите и месо, најдобро од се е што нема потреба од масло…
Ако сакате без страв да испечете риба или месо без страв дека ќе се залепат на скарата, тавчето или плехот за печење, а при тоа не сакате да додавате премногу масло , искористете кришки лимон или лимета.
Изберете поголеми лимони, измијте ги па исечете на кришки. Наредете ги на решетката од скарата па на нив ставете ги рибата или месото. Освен што ќе имате целосен ручек, лимонот ќе даде дополнителна миризлива арома. Претходно наросете го со омилените зачини како мајчина душиц, оригано, црн пипер…
Наместо лимон можете да користите и кришки кромид.
Ако рибата ја пржите во тавче на дното мжете да ставите дрвени стапќиња за ражњичи, претходно киснати во вода. Шницлите месо нема да се залепт а рибата ќе го прими мирисот на скара.