(ФОТО) ПИЦА ЛЕБ е лесно да се направи: Ќе ве воодушеви колку е вкусен!

Изненадете го своето семејство со деликатес кој е всушност пица подготвена на еден сосема друг начин. Идеална е за оние денови кога баш и немате желба да готвите нешто комполикувано…
Состојки: 350 г брашно, 1 лажичка шеќер, 1 лажичка сол, 5 г сув квасец, 2 јајца, 80 мл вода, 60 мл млеко, 80 г путер, пасирани домати, 130 г шунка, 180 г или кашкавал, маслиново масло, 1 лажичка лук во прав.
Подготовка: во соодветен сад ставете ги брашното,шеќерот, солта и сувиот квасец. Истопете го путерот во млекото, на ниска температура. Додајте вода и изладете, смесата да биде млака. Додајте ги и изматените јајца па измешајте со сувите состојки па замесете тесто. Покријте и оставете да стасува да го удвои волуменот.



Расукајте на работна површина наросена со брашно, во правоаголник со димензии 50 х 50 сантиметри и исечете на 5 еднакви ленти. Намачкајте со сос од домати, додајте рендан кашкавал и шунка и наросете со оригано.
Лентите наредете ги една на друга па исечете на 4. еднакви делови. Наредете ги вертикално во калапот за леб, покриен со хартија за печење, покријте и оставете да стасува уште 20. минути.
Печете во рерна загреана на 180 степени, околу 15. минути. Извадете и намачкајте ја површината со маслиново масло измешано со лукот. Вратете во рерната и печете уште 15. минути. Откако лебот ќе отстои 10. минути извадете од калапот.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

НАЈГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД МЕСЕЦ МАЈ ЌЕ ГО ПОМИНЕМЕ СО ПОЛАДНО ВРЕМЕ ОД ВООБИЧАЕНОТО – За летни температури ќе си почекаме

Метео прогноза на Славчи Попоски: Судејќи според моменталните прогоностични материјали со кој ние располагаме, укажуваат …