Овој посен намаз е совршена комбинација на кремаста текстура, благ вкус на наут и слатко цвекло. Идеален е за послужување со леб, тост или како додаток на канапеа.
Состојки:
200 гр варен наут (или конзервиран, исплакнат и исцеден)
1 средно цвекло (варено или печено)
1 чешне лук
2 лажици таан (паста од сусам)
2 лажици маслиново масло
Сок од половина лимон
Сол и бибер по вкус
Нотка ким (по избор)
Лажичка оцет или балсамико (за дополнителна свежина)
Подготовка: ако барате посно мезе кое е здраво, вкусно и привлечно во чинија, намазот од наут и цвекло е вистинскиот избор. Комбинацијата на оревската арома на наутот и слаткиот вкус на цвекло создава совршено кремаста текстура и богат вкус што плени на првиот залак. Освен што е лесен за подготовка, овој намаз е вистинска витаминска бомба и одличен додаток на празничните трпези, посните прослави или како здрава ужина во вашата секојдневна исхрана. Во само неколку чекори, ќе имате намаз кој е и вкусен и декоративен – одличен избор за сите љубители на лесни грицки од растително потекло.
Цвеклото излупете го, исечете го на парчиња и ставете го во блендер. Додадете сварен наут, лук, таан, сок од лимон и маслиново масло. Зачинете со сол, бибер и додадете ким за малку егзотичен вкус. Блендирајте додека не добиете мазна, кремаста текстура. По потреба додадете малку вода или маслиново масло за да ја постигнете саканата густина. Проверете го вкусот и додадете оцет или повеќе сок од лимон, по желба.
Посипете ги со малку маслиново масло, сечкан магдонос или сусам. Одлично оди со тост леб, крекери од цели зрна или како натопување за стапчиња од зеленчук.
Овој намаз може да се чува во фрижидер до 3 дена. Колку подолго стои, толку поинтензивни стануваат вкусовите.
Ако постите на вода наместо маслиново масло додадете таан.
Фото: Архива