Истражувањата покажуваат дека долговечните луѓе ширум светот често споделуваат заеднички навики во исхраната кои придонесуваат за нивното здравје и виталност.
Еден од клучните фактори што се појавува во многу студии е едноставна, но хранлива вечера која често се базира на локални, природни состојки.
Долговечните луѓе во „Сините зони“ – региони во светот со најголем број стогодишници, како што се Окинава (Јапонија), Сардинија (Италија), Лома Линда (САД), Икарија (Грција) и Никоја (Костарика) – имаат тенденција да јадат вечера која е лесна, но богата со хранливи материи. Класичен оброк во овие зони се состои од свеж зеленчук, цели зрна, мешунки и мали количини на посни протеини, како риба или повремено месо.
Вечерата често се ужива во мирна средина, а оброкот е задолжителен момент за релаксација и дружење. Во Окинава, на пример, вечерата се состои од едноставни јадења како ориз, зеленчук, тофу и соја, додека Сардинците често уживаат во оброци со многу зеленчук, грав, житарки и малку месо. На Икарија се популарни супи од зеленчук, интегрален леб, маслинки и маслиново масло, а во Никозија често се јаде ориз со црн грав и зеленчук.
Она што е заедничко за сите овие обичаи е претпочитање на извори на храна од растително потекло и намалена потрошувачка на преработена храна и заситени масти. Исто така, долговечните луѓе понекогаш практикуваат пост или јадат помали оброци за да избегнат прејадување. Овие навики не само што помагаат во одржување на здрава телесна тежина, туку и ја подобруваат рамнотежата на хормоните, го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравјето на срцето.
Едноставните вечери со природни состојки, умерените порции и времето поминато со семејството или пријателите се клучот за долговечноста. Овој пристап кон исхраната, заедно со активниот начин на живот и позитивните социјални односи, им овозможува на луѓето ширум светот да уживаат во здравје и виталност дури и до старост.
Фото: Архива