Состојки:
200 мл вода
200 г шеќер
150 г маргарин/путер
100 г црно чоколадо
150 г мелени печени лешници
250 г мелени бисквити
Плус:
околу 150 г печени мелено-сечкани лешници
околу 150 г нугат крем
Подготовка: во соодветен сад ставете вода, шеќер, маргарин и чоколадо, па оставете на ниска температура да зоврие. Тргнете го садот од ринглата и веднаш додајте ги мелените бисквити и лешници. Се убаво измешајте и оставете да се излади. Потоа од смесата обликувајте бомбици, валкајте ги во мелено-сечкани лешници и во средина ќе им правите вдлабнатина. Оставете во фрижидер убаво д асе стегнат а потоа полнете ги со нигат крем – посен или мрсен по ваш вкус.
Гнездата се повкусни ако се направат неколку дена порано, убаво да се исушат и стегнат.