4 видови на најздрави риби: Најевтина е, го намалува лошиот холестерол, го штити срцето и е полна со омега-3 масни киселини

Диететичар ги открива 4-те видови на најздрави риби во светот кои се достапни за секого.
Рибата е извор на омега-3 масни киселини, витамини и протеини, но не сите риби се создадени еднакви. Која риба експертите ја сметаат за најдобра и зошто треба да ја вклучите во вашата исхрана?
Неодамна, научниците и нутриционистите многу зборувале за придобивките од морската храна. Некои студии ја потврдиле врската помеѓу омега-3 масните киселини и здравјето на срцето, а неодамнешните истражувања покажале дека јадењето морска храна може да го поддржи здравјето на мозокот и да го подобри расположението.


Дополнително, морската храна е добар извор на микронутриенти како селен и железо, витамини од групата Б и многу други вредни хранливи материи, вклучително и протеини.

Регистрираниот диететичар Бони Тауб-Дикс ги споделува најдобрите видови риби кои се богати со хранливи материи и одговараат на различни буџети.


1. Туна
Освен со омега-3 масните киселини, туната е богата со витамин Б3, кој помага во намалување на нивото на холестерол во крвта. Покрај тоа, туната содржи витамини А и Ц, јод, калиум и селен. Според истражувањата, јадењето туна ја поддржува работата на срцето, промовира губење на тежината и му ја обезбедува на телото потребната енергија.


Свежите стекови од туна може да бидат прилично скапи, но наместо тоа можете да се одлучите за конзервирана риба. Достапна е и ги има истите корисни својства. Конзервираната туна може да се користи за правење салати, сендвичи, предјадења, па дури и супи.


2. Лосос
Лососот е извор не само на масни киселини здрави за срцето, туку и на витамин Д. Лососот се смета за еден од ретките природни извори на оваа есенцијална супстанција што телото не ги синтетизира сам.
Препорачаната дневна доза на витамин Д е 400 IU за возрасни, а порција лосос од 80 грама содржи 570 IU витамин Д. Ова се однесува и на свежата и на конзервираната риба.

Покрај тоа, лососот содржи витамин А, витамин Б12, како и железо, селен и ниацин. Бројни студии ги потврдија придобивките од лососот за срцето, добрата функција на мозокот и ги докажаа неговите антиоксидантни својства.

3. Бакалар
„Бакаларот е риба со благ вкус и бело месо. Тој е одличен извор на протеини и содржи само 0,5 грама маснотии по порција од 90 грама“, рекол Тауб-Дик.
Дополнително, бакаларот се смета за одличен извор на витамин Б12, при што една порција риба обезбедува нешто повеќе од 30% од препорачаната дневна вредност. Содржи и фосфор, цинк, калциум, витамин Е и железо. Според истражувањата, бакаларот го штити кардиоваскуларниот систем, го спречува ризикот од Алцхајмерова болест и помага да се избегне предвремено стареење.

4. Сардини
Нутриционист препорачува да јадете сардини со коски – на тој начин можете да покриете 40% од дневните потреби на вашето тело за калциум. Затоа, сардините ќе бидат особено корисни за оние кои поради некоја причина се откажале од млечните производи.

Сардините се масни риби, богати со омега-3 масни киселини, кои се важни за добра работа на срцето и емоционална стабилност. Телото сам не произведува масни киселини, па тие мора да се консумираат преку храната. Дополнително, сардините се сметаат за одличен извор на витамин Б12, селен и фосфор.

Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(Рецепт) Посен намаз направен од наут и цвекло

Овој посен намаз е совршена комбинација на кремаста текстура, благ вкус на наут и слатко …