Во гастрономијата, пулпата од тиква често игра главна улога во вкусните супи и десерти. Сепак, семките од тиква често се занемаруваат, иако се крцкави, малку слатки и преполни со хранливи материи.
Без разлика дали ги консумирате како ужина, користите масло од семки од тиква или го земате како додаток во исхраната, ова семе е вистински благослов за здравјето.
Хранливи вредности на семки од тиква
Семките од тиква се висококалорична суперхрана богата со хранливи материи. Еве ја нивната нутритивна анализа на 100 грама:
– 30 г протеини
– 49 г маснотии
– 8,6 г заситени масти
– 11 г јаглени хидрати
– 1,4 г шеќер
– 6 г влакна
Здравствени придобивки од семките од тиква
Преполни со антиоксиданси и клучни минерали како магнезиум, цинк, калиум, калциум, селен и витамин Е, семките од тиква нудат широк спектар на здравствени придобивки:
– Тие го намалуваат шеќерот во крвта и нивото на холестерол, подобрувајќи го здравјето на срцето
– Тие го поддржуваат здравјето на мочниот меур, особено со хиперактивен мочен меур
– Тие помагаат за здравјето на простатата
– Имаат антиинфламаторно и антиоксидантно дејство
Иако се исклучително хранливи, семките од тиква се калорични, па препорачаната дневна количина е ограничена на една кафена лажичка, особено за оние кои следат диета за слабеење.
Како да ги вклучите семките од тиква во исхраната?
Благодарение на нивната разновидност и вкус, семките од тиква лесно можат да се вклучат во вашата секојдневна исхрана. Еве неколку едноставни начини:
– Како закуски: грст семки од тиква по појадокот обезбедува здрава ужина.
– Со јогурт: додадете неколку семки во утринскиот јогурт за дополнително крцкање.
– Во супи и чорби: Користете ги како гарнир за да додадете текстура и вкус.
– Како масло: посипете масло од семки од тиква врз салати или варен зеленчук за дополнителен вкус.
– Како додаток во исхраната: достапни се и во форма на капсули, идеални за практично консумирање.
Фото: Архива