Tag Archives: изолиран остров

(ВИДЕО) Остров на проклетите: Неверојатна снимка од последната колонија заболени од лепра во Европа

Спиналонга, мал ненаселен остров во Медитеранот, денес е една од најголемите туристички атракции на Крит. Десетици илјади луѓе го посетуваат ова место во текот на летните месеци – последната колонија на лепрозни во Европа. Последните пациенти го напуштиле островот пред шеесетина години, а ретка снимка сведочи за тоа како изгледало …

Повеќе »

(ФОТО) Идиличен остров во Рованиеми, најладно место во Финска

Луѓето понекогаш сами си избираат место каде што ќе живеат. Некои избираат градови, густо населени, други претпочитаат мир и се определуваат за помали средини, трети пак… Е, трети избираат нешто најекстремно и решаваат да се населат на мал остров, комплетно изолирани од се.. На фотографијата е мал остров во областа …

Повеќе »