(РЕЦЕПТ) НАПРАВЕТЕ РЕФОРМ ОБЛАНДИ И УЖИВАЈТЕ ВО СОВРШЕНАТА КОМБИНАЦИЈА НА ВКУСОВИ: Тие се полни со чоколаден фил и се топат во устата


Ако сакате старомодни колачи кои го комбинираат богатиот вкус на јаткасти плодови, кафе и чоколадо, реформ обландите се вистинскиот избор
Оваа торта е лесна за подготовка, а резултатот е рафинирана комбинација од нежни кори и кремаст фил што се топи во устата. Идеални се за празнични пригоди, прослави или како десерт со попладневно кафе.
Состојки:
За корите:
2 кори за вафли
8 белки
200 г шеќер
200 г мелени ореви
За филот:
8 жолчки
150 г шеќер
5 лажици силно црно кафе (нес или еспресо)
100 г темно чоколадо
200 г путер
Подготовка:
Подготовка на корите:
Вклучете ја рерната на 200°C. Изматете ги белките со шеќер додека не се стврднат, потоа додадете мелени ореви и нежно измешајте. Поделете ја смесата на два дела и рамномерно распоредете ја секоја половина врз лист обланда. Печете 10-12 минути, додека корите лесно не поруменат.

Подготовка на филот:
Матете ги жолчките со шеќерот додека смесата не стане пенеста и лесна. Варете 10 минути од моментот кога водата во долниот сад ќе зоврие.
Додадете го скршеното чоколадо и кафето, мешајте додека сè добро не се соедини и чоколадото не се стопи. Оставете да се олади, мешајќи повремено.


Спојување на филот:
Матете го путерот додека не стане пенаст, потоа додадете го изладениот фил и изматете сè заедно во мазна крема.

Редење на обландите:
Исечете ги двата листа обланди по средината за да направите 4 листови. Премачкајте три листа со фил, а четвртиот ставете го одозгора.
Покријте со хартија за печење и ставете нешто малку тешко одозгора за да обландите убаво се залепат.


Крај:
По неколку часа (или по можност преку ноќ), покријте со преостанатиот фил, по желба посипете со мелени ореви и исечете на штангли или коцки.
Начинот на подготовка можете да го погледнете на линкот!

Фото: Принтскрин/YouTube


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

ЗЛАТНО ОВОШЈЕ НА ЗИМАТА: Зошто бананите се неопходни во студената сезона?

Есента и зимата често носат не само пад на температурата, туку и чувство на замор, …