(Рецепт) ПОЛНЕТО ПИЛЕШКО: Сочно, кремасто и неодоливо јадење!


ПИЛЕШКОТО полнето со печурки и сирење совршено ги комбинира едноставната подготовка и раскошниот вкус. Мирисот на лук и путер ја исполнува кујната, а мекото, сочно месо со стопено сирење и печурки внатре е вистинско гастрономско задоволство.
Состојки:
2 пилешки филети
1 чаша ситно сечкани печурки
½ чаша крем сирење
½ чаша рендана моцарела
2 чешниња лук, исцедени или ситно сечкани
2 лажици путер
сол и бибер, по вкус
свежо сечкан магдонос за наросување
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200°C. Исечете ги пилешките филети по должина, така што ќе добиете потенки ленти погодни за извиткување. Растопете една лажица путер во тава. Додадете го лукот и печурките и пржете 3-4 минути, додека не омекнат и не го испуштат својот мирис.
Тргнете од оган и додадете го крем сирењето и моцарелата додека сè не се стопи во кремаста смеса. Ставете по една лажица фил врз секое филе, внимателно замотајте во ролат и зацврстете со чепкалка за заби.
Распоредете ги ролатчињата во намастен плех за печење, премачкајте ги со преостанатиот путер и зачинете со сол и црн пипер. Печете 25-30 минути, додека пилешкото не добие златна боја и убава кора.
Пред сервирање, извадете ги чепкалките за заби, наросете со свеж магдонос и сервирајте со ориз, пире од компири или зелена салата.
Уживајте!

Фото: Принтскрин/novosti


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денес се празнува Светиот маченик Платон

Светиот маченик Платон е еден од големите сведоци на христијанската вера од првите векови, чиј …

/** * Note: This file may contain artifacts of previous malicious infection. * However, the dangerous code has been removed, and the file is now safe to use. */