ПИЛЕШКОТО полнето со печурки и сирење совршено ги комбинира едноставната подготовка и раскошниот вкус. Мирисот на лук и путер ја исполнува кујната, а мекото, сочно месо со стопено сирење и печурки внатре е вистинско гастрономско задоволство.
Состојки:
2 пилешки филети
1 чаша ситно сечкани печурки
½ чаша крем сирење
½ чаша рендана моцарела
2 чешниња лук, исцедени или ситно сечкани
2 лажици путер
сол и бибер, по вкус
свежо сечкан магдонос за наросување
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200°C. Исечете ги пилешките филети по должина, така што ќе добиете потенки ленти погодни за извиткување. Растопете една лажица путер во тава. Додадете го лукот и печурките и пржете 3-4 минути, додека не омекнат и не го испуштат својот мирис.
Тргнете од оган и додадете го крем сирењето и моцарелата додека сè не се стопи во кремаста смеса. Ставете по една лажица фил врз секое филе, внимателно замотајте во ролат и зацврстете со чепкалка за заби.
Распоредете ги ролатчињата во намастен плех за печење, премачкајте ги со преостанатиот путер и зачинете со сол и црн пипер. Печете 25-30 минути, додека пилешкото не добие златна боја и убава кора.
Пред сервирање, извадете ги чепкалките за заби, наросете со свеж магдонос и сервирајте со ориз, пире од компири или зелена салата.
Уживајте!
Фото: Принтскрин/novosti
ekran платформа за слободоумни