ВКЛУЧУВАЊЕТО на семките во вашата дневна, или барем неделна, исхрана може значително да го подобри варењето, да помогне во одржувањето на телесната тежина, да го подобри здравјето на срцето и кожата и да придонесе за зајакнување на имунитетот. Спортскиот нутриционист Аман Рао ги издвојува шесте најкорисни видови семки кои лесно можат да се вклучат во разновидна исхрана.
Семки од чиа
Семките од чиа се богати со омега-3 и омега-6 масни киселини, кои, според истражувањето објавено во Scientific Reports, помагаат во намалувањето на крвниот притисок и ризикот од срцеви заболувања. Тие исто така содржат големи количини на влакна, кои го стимулираат варењето, го продолжуваат чувството на ситост и помагаат во контролата на нивото на шеќер во крвта, пишува Health Shots.
Најдобро време за консумирање е наутро на празен стомак или со појадок. Можете да ги консумирате така што ќе потопите една лажица семки во вода преку ноќ или барем 30 минути. Може да се додадат во смути, пудинзи, овесни снегулки или детокс пијалоци.

Семки од тиква
Семките од тиква се одличен извор на цинк, кој го зајакнува имунитетот и магнезиум, кој го намалува стресот и го подобрува квалитетот на спиењето. Овие хранливи семки го поддржуваат здравјето на срцето и простатата. Нутриционистот истакнува дека најдобро време и начин за консумирање семки од тиква е како ужина пред ручек или навечер.
Доколку сакате да ги консумирате, додадете една до две лажици семки и пржете ги како ужина. Може да се додаваат и во салати или супи.
Ленено семе
Ленено семе содржи лигнани, растителни соединенија кои ја поддржуваат хормоналната рамнотежа, особено кај жените. Според истражувањето објавено во списанието „Nutrition and Cancer“, консумирањето ленено семе може да го намали ризикот од рак на дојка, пишува Health Shots. Тие исто така помагаат при запек и ја подобруваат состојбата на кожата.
Според нутриционистот, најдобро време за консумирање ленено семе е наутро или со ручек. За консумирање, најдобро е да се пржат и мелат бидејќи тешко се варат сирови. Можете да ги додадете во јогурт, смути пијалоци, тесто за леб или палачинки.

Сончогледово семе
Сончогледовото семе е богато со витамин Е, кој помага во зачувувањето на младешкиот изглед на кожата и делува како моќен антиоксиданс. Тие исто така содржат селен, кој го зајакнува имунитетот и помага во намалувањето на воспалението во телото.
Најдобро време за консумирање е како попладневна ужина или со кој било оброк. Може да се јадат сирови или пржени и да се додадат во овесна каша, разни салати или домашна гранола.
Киноа
Киноата е богата со комплетни растителни протеини бидејќи ги содржи сите девет есенцијални аминокиселини. Не содржи глутен и е лесно сварлива. Според Health Shots, студија објавена во The American Journal of Gastroenterology покажува дека киноата е безбедна и добро толерирана дури и од луѓе со целијакија. Таа го поттикнува губењето на тежината и развојот на мускулна маса.
Оваа хранлива намирница се препорачува да се јаде за ручек или вечера, а пред консумирање, киноата треба добро да се измие и свари како ориз. Киноата е можно да се консумира како додаток во салата, во супа или како замена за ориз.

Сусам
Сусамот е богат со калциум, што го прави одличен за зајакнување на коските и зглобовите. Тие исто така помагаат во регулирањето на хормоните, го поддржуваат метаболизмот и придонесуваат за здравјето на кожата и косата. Најдобро време за консумирање е навечер или во текот на зимските месеци, тврди нутриционистот.
Тој советува додавање сусам во енергетски топчиња, домашни сосови, пилешко или јадење, во салати и со друг зеленчук како вкусен додаток. Се препорачува сусамовото семе да се пржи или вари, бидејќи консумирањето на оваа намирница во големи количини не се препорачува.
Умереноста е клучна
Иако семките можат да бидат исклучително корисни, важно е да не се претерува. Прекумерната консумација може да предизвика дигестивни проблеми како што се надуеност, гасови и запек и да придонесе за зголемување на телесната тежина. Правилната распределба на внесот во текот на денот и комбинирањето со балансирана исхрана е најдобриот начин да ги искористите придобивките што ги нудат овие суперхрани.
Фото: Архива
ekran платформа за слободоумни