(ФОТО) Двобоен колач


Потребно е:
Прва смеса:
1 јајце
60 г мелени, печени, лешници
100 г шеќер
100 г маргарин
100 г остро баршно
Втора смеса:
4 јајца
100 г шеќер
100 г чоколадо
150 г маргарин или путер
1 лажица остро брашно
Глазура:
60 г путер
100 г чоколадо
3 лажички млеко
Подготовка:прво тесто: пенесто изматете ги јајцето и шеќерот, додајте го омекнатиот путер, мелените лешници и брашното. Помал плех со пречник од 20. до 30. см намачкајте со маргарин, наросете со брашно и истурете го тестото. Печете околу 10. минути во рерна загреана на 180. степени.
Второ тесто:пенесто изматете ги жолчките со шеќерот, додајте го омекнатиот путер, истопеното чоколадо и брашно.Во смесата полека вмешајте цврст снег од белките. На првото тесто кое е до половина печено истурете ја втората смеса, температурата во рерната намалете ја на 150. степени и се’ заедно печете околу 50. минути.
Глазура: путерот и чоколадото со млекото загревајте ги на ниска температура додека не се создаде хомогена смеса.
Кога глазурата малку ќе се излади истурете ја на колачот.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денес се празнува Светиот пророк Авакум

Светиот пророк Авакум е еден од дванаесетте „мали пророци“ во Стариот Завет и е почитуван …

/** * Note: This file may contain artifacts of previous malicious infection. * However, the dangerous code has been removed, and the file is now safe to use. */