ЕКСПЕРТИТЕ КОНЕЧНО ОДЛУЧИЛЕ: Ова месо го зазеде ПРВОТО МЕСТО, посно е и полно со протеини, а сите јадеме ПРЕМАЛКУ од него


6. Свински бут


Свинскиот бут е често помастен, се служи со коричка или сос и обично е посолен, забележува Тев. На пример, свинскиот бут содржи 7,4 г заситени масти, 0,15 г сол, 230 калории и 17,2 г протеини.
„Сè уште може да биде хранлив, обезбедувајќи железо, цинк и витамини од групата Б, но големината на порцијата и подготовката прават голема разлика“, додава Хобсон. Тев советува да се избере посно месо, да се отстрани вишокот маснотии и да се контролира солта.


7. Јагнешки бут
Јагнешкиот бут е одличен ручек и може да биде корисен за нашето здравје.
„Јагнешкото е вкусно и добар извор на железо, цинк и конјугирана линолна киселина, која се изучува за нејзините потенцијални антиинфламаторни ефекти“, објаснува Хобсон.
Недостатокот е што е едно од најбогатите со заситени масти. Порција од 100 г бут содржи 4,9 г заситени масти, 168 калории и 17,1 г протеини.
Тев препорачува да се намали вишокот маснотии и едноставно да се пече со свежи билки, без путер или масло.


8. Колбаси
Колбасите очигледно не се најздравиот начин за консумирање месо.
„Тие обично содржат 25-35 проценти маснотии, мешавина од заситени масти и сол“, забележува Хобсон.


9. Шунка
Шунката спаѓа во категоријата преработено месо и содржи конзерванси кои формираат токсични хемикалии наречени нитрозамини, кои можат да ги оштетат клетките што ги обложуваат цревата. Покрај тоа, таа обично е богата со сол. Порција од 100 грама содржи 1,9 грама сол (на возрасните им се препорачува да не консумираат повеќе од 6 грама дневно), 120 калории, 1,4 грама заситени масти и 20,5 грама протеини.
Иако шунката не е опасна во мали количини, зачестеноста на консумирање е важна, според Хобсон.
„Уживајте во шунката повремено. Сервирајте ја со намирници богати со витамин Ц, како што се домати или пиперки, за да го намалите формирањето на нитрозамини во цревата“, советува тој.

10. Сланина
Иако е крцкава и вкусна, сланината е „преработена и солена“, истакнува Тев. Како и шунката, сланината содржи конзерванси кои можат да влијаат на цревната обвивка.
Две парчиња сланина содржат 1,32 г сол, 119 калории, 2,9 г заситени масти и 10,1 г протеини. Хобсон препорачува да се бара сланина со намалена сол и по можност без нитрити.
„Изберете посна сланина и уживајте во неа повремено“, додава Тев.

Фото: Unsplash

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

СЕ МЕНУВААТ ПРАВИЛАТА НА СОСТАНУВАЊЕТО ВО 2026 ГОДИНА: Токсичните игри завршија, сега сè е различно – конечно!

Секоја нова година носи со себе нови трендови во светот на состанувањето, обликувајќи го начинот …