ЕКСПЕРТИТЕ КОНЕЧНО ОДЛУЧИЛЕ: Ова месо го зазеде ПРВОТО МЕСТО, посно е и полно со протеини, а сите јадеме ПРЕМАЛКУ од него


Од батаци до стекови, експертите ги оценуваат најдобрите парчиња месо и откриваат како тие можат да го подобрат вашиот мозок, коски и тело.
Во исхраната, како и во животот, сè што е екстремно – обично не ни користи. Прејадувањето сочни стекови и колбаси секој ден од неделата е, за жал, еден од тие екстремни примери. Сепак, постојат многу причини зошто треба да ја продолжите вашата љубов со месото.
Иако исхраната базирана на растенија се смета за една од најдобрите опции, за што многу се зборува во последно време, фактот е дека месото е одличен извор на витални витамини и минерали. Тие не се наоѓаат природно во друга храна, а нашето тело ги користи за да одржува сè, од нашите коски до нашиот мозок, правилно да функционира.
„Месото е богато со хранливи материи и обезбедува висококвалитетни протеини, железо, цинк и витамини од групата Б, кои се клучни за енергијата, функцијата на мозокот и општата благосостојба. Не треба целосно да го исфрлите месото од исхраната, но исто така не треба да го јадете со секој оброк“, вели Прија Тев, нутриционист во Dietitian UK и автор на The DASH Diet.

Роб Хобсон, нутриционист со повеќе од две децении искуство и автор на Unprocess Your Family Life, јаде месо два до три пати неделно, претежно пилешко и мисиркино.
„Најздравиот пристап е да се јадат помали порции квалитетно, посно, минимално преработено месо, со многу растенија, мешунки и интегрални житарки“.
Двајца експерти ги оценуваат најздравите видови месо. Тие го рангираа секое парче и објаснија како тоа ќе го подобри вашиот мозок, коски и тело. Некои резултати може да ве изненадат.


Најздравото месо – рангирање
„Кога се споредува месото, најголемите здравствени разлики се должат на содржината на масти, обработката и подготовката“, вели Хобсон.
При оценувањето, експертите ги земаа предвид содржината на масти, калории и сол, како и густината на протеини, витамини и минерали за да ги рангираат од најдобра до најлоша.


1. Филе од мисирка
Експертите веруваат дека ова месо треба почесто да се вклучува во исхраната.
„Има малку масти, малку заситени масти и многу протеини“, забележува Тев.
Секоја порција од 100 грама содржи само 0,18 грама заситени масти и 22 грама протеини, за вкупно 98 калории.
„Богато е со ниацин (витамин Б3), кој го поддржува енергетскиот метаболизам и содржи селен, антиоксидативен минерал важен за имунитетот и здравјето на тироидната жлезда“, додава Хобсон.
Тие препорачуваат печење или подготовка на скара, но избегнувајте кремасти прилози, кои обично се богати со калории и масти.


2. Пилешко филе
Пилешкото е најчесто консумирано месо и тоа со причина.
„Тоа е уште едно посно месо со одличен квалитет на протеини и минимална содржина на масти“, забележува Хобсон.
Порција од 100 г содржи 96 калории, 0,45 г заситени масти и 20,6 г протеини, што го прави малку помалку обезмастено и малку помалку богато со протеини од мисиркиното месо.
„Обезбедува витамини од групата Б, фосфор и мали количини цинк. Исто така е лесно сварливо, што го прави добар избор за луѓе со помал апетит или проблеми со варењето“, истакнува тој.
Тој препорачува печење или подготовка на скара со зачини, билки и маслиново масло и избегнување на премногу солени маринади.

3. Батаци
„Батаците ми се омилени“, вели Хобсон.
„Имаат малку повеќе масти од филето, но сепак се хранливи и вкусни“, забележува Тев.
Порција од 100 г без кожа содржи 134 калории, 2 г заситени масти (четири пати повеќе од пилешко филе) и 16,7 г протеини.
„Повисоката содржина на масти ги прави посочни и побогати со железо и цинк. Потемното месо содржи повеќе миоглобин, што е извор на хем железо кое подобро се апсорбира од растителните извори“, забележува Хобсон.
Тој препорачува печење или динстање со зеленчук.

4. Говедски стек
Љубители на стек, радувајте се.
„Говедскиот стек е еден од најдобрите извори на хем железо, цинк и витамин Б12, што е клучно за производство на црвени крвни зрнца и енергија“, вели Хобсон.
„Посните парчиња имаат релативно ниска содржина на заситени масти ако се подготват едноставно. На пример, филе од 200 грама стек содржи 5,2 грама заситени масти, 350 калории и 58,4 грама протеини“.
Тој препорачува печење на скара или пржење минимално масло и сервирање со зеленчук богат со растителни влакна или интегрални житарки.

5. Свински котлети
„Свинското месо е добар извор на тиамин (витамин Б1), кој помага храната да се претвори во енергија“, вели Хобсон.
Сепак, станува збор за помасно парче месо, а белиот слој маснотии по должината котлетот е претежно заситен, па затоа е најдобро да се исече пред готвење, иако ако се остави, додава повеќе вкус.
Порција од 100 грама содржи 7,2 грама заситени масти (во споредба со 0,18 грама кај филето од мисирка), 243 калории и 16,7 грама протеини. Тев препорачува печење или подготовка на скара, наместо пржење во масло или путер.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Не е сè во изгледот – Овие квалитети на мажите се сметаат за неодоливи од жените

Мажите често се прашуваат што навистина ги привлекува жените, а одговорот на ова прашање е …