ДОБРО Е ДА СЕ ЗНАЕ – Еве како да ги отстраните пестицидите од овошјето и зеленчукот


Неверојатен факт е дека одредени овошја и зеленчуци се прскаат дури 26 пати во текот на годината
Јагодите се сочни и миризливи, но полни со отров, а истражувањата покажуваат дека тие се плодот што е на самиот врв по количината на употребени пестициди. Пред нив се само јаболките и праските. Неверојатен факт е дека одредени овошја и зеленчуци се прскаат дури 26 пати во текот на годината!

Немаат корисен ефект врз нашето тело
Колку и да звучи страшно, експертите велат дека нема причина за загриженост. Имено, 99 отсто од производите на пазарот, што се однесува до пестицидите, се здрави, што се базира на истражувања. Од 50 до 80 отсто од мострите што доаѓаат на анализа немаат ниту траги од пестициди.
Сепак, научните истражувања покажуваат дека пестицидите немаат благотворно влијание врз нашиот организам. Тие се поврзани со неплодност, алергии и разни заболувања поврзани со дигестивниот систем.
Истражувањата потоа покажуваат дека јаболкото третирано со пестициди има иста количина на витамини и минерали како и јаболкото кое не е допрено. Но, за да ги добиеме најважните работи од овошјето и зеленчукот, треба да знаеме како да се справиме со нив.
Иако вообичаениот совет е овошјето и зеленчукот третирани со пестициди да се потопуваат во вода со сода бикарбона, експертите велат дека ова не е ефикасно бидејќи дел од пестицидот продира или престојува во самото растение, што значи дека не можете да го измиете.


Повеќето современи пестициди се раствораат во вода и не можат да преживеат на високи температури.

Јагодите можете да ги измиете под силен млаз вода, да ги оставите во водата до половина час, а потоа истурете ја водата и исплакнете го овошјето. Друг начин за отстранување на пестицидите е со лупење или четкање зеленчук и овошје.


Мијте лист по лист
Марулата, блитвата и спанаќот треба да се мијат лист по лист. И не само тоа. Дефинитивно се препорачува да ги миете подолго или да ги оставите натопени неколку часа и дури потоа да ги консумирате.

Но, сето горенаведено не важи кога станува збор за агруми. Посебна претпазливост е потребна со нив. Ако биле третирани, нивната кора не е погодна за јадење или рендање во колачи, дури и ако добро сте ги исчистиле лимонот или портокалот со четка. Но, пулпата, велат експертите, е сосема здрава за јадење иако содржи отров.


Добро е што од година во година се помалку се користат пестициди. Но, за жал, од него дивеат микотоксините, кои се многу потоксични и поопасни од пестицидите.

Фото: Facebook

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Фото: Википедија

Рокенрол легендата Кит Ричардс денес го прославува својот 82. роденден

Кит Ричардс е роден на 18 декември 1943 година. Тој е еден од највлијателните гитаристи …