Институтите за јавно здравје објавија препораки за исхрана во зимските месеци во урбани средини со зголемени концентрации на загадувачи во воздухот. Меѓу храната што ја препорачуваат се зелка, брокула, спанаќ, пиперки, агруми, киви, јаболка, како и јаткасти плодови и семиња.
Во текот на зимските месеци, жителите на урбаните средини многу често се изложени на зголемени концентрации на загадувачи во воздухот, што негативно влијае првенствено на респираторните и кардиоваскуларните функции, но и на општото здравје.
Освен стандардните препораки за јавно здравје поврзани со спречување на влегување на загадени честички од воздухот во човечкото тело, правилната исхрана има одредена улога во одбраната од негативните ефекти на загадениот воздух. Иако исхраната не може да ги замени основните мерки за намалување на загадувањето, правилно избраните намирници можат да придонесат за зајакнување на одбранбените механизми на телото и ублажување на негативните ефекти од загадениот воздух. Штетните ефекти на загадениот воздух се манифестираат, меѓу другото, со предизвикување оксидативен стрес, односно со нарушување на рамнотежата помеѓу создавањето на слободни радикали и способноста на телото да ги неутрализира преку антиоксидантна заштита.
Затоа, препорачаната исхрана е богата со антиоксиданси, витамини и минерали, незаситени масни киселини (медитерански тип на исхрана) кои помагаат во намалувањето на оксидативниот стрес предизвикан од загадувачите во воздухот. Од особена важност се зеленчукот и овошјето богати со витамини Ц и Е, како што се зелка, брокула, спанаќ, пиперки, агруми, киви, јаболка, како и јаткасти плодови и семки. Зеленчукот богат со каротеноиди, особено бета-каротен, како што се моркови, тиква, сладок компир, спанаќ, дињи, исто така имаат благотворно дејство како антиоксиданси за нашето тело. Омега-3 масните киселини, присутни во сината риба (сардини, скуша, лосос), ореви, чиа и ленено семе, исто така имаат благотворно дејство врз воспалителните процеси во телото.
Во зимскиот период, важно е да се обрне внимание на доволниот внес на витамин Д, чиј природен извор е сончевата светлина, која е ограничена. Храна како што се масните риби, јајцата и збогатените млечни производи може да помогне во одржувањето на соодветно ниво на овој витамин. Покрај внесот на храна, во зимските месеци се препорачува и дополнување со докажани препарати. Исто така, доволното внесување течности, првенствено вода и топли билни чаеви, придонесува за зачувување на влажноста на слузницата на респираторниот тракт, измивање и полесно отстранување на штетните материи од телото. Се препорачува ограничување на внесувањето на индустриски преработена храна, храна богата со заситени масти, сол и додадени шеќери, бидејќи таквата храна дополнително го оптоварува организмот и со тоа го ослабува заштитниот одговор.
Умерената, разновидна и редовна исхрана, заедно со доволно квалитетен сон и физичка активност во затворен простор, се важен дел од грижата за вашето здравје во текот на зимските месеци во услови на загаден воздух. Освен тоа, се препорачува оваа исхрана.
Фото: Pixabay
ekran платформа за слободоумни