(Рецепт) Тестенини со кељ и сос од ореви за пост на вода

Тестенините со сос од кељ и ореви се идеални за пост на вода, многу вкусни и лесни.
Состојки:
200 гр кељ
100 гр ореви
180 гр тестенини
1 парче леб
150 мл млеко од растително потекло
2 лажици свеж магдонос
1 чешне лук
Подготовка: за да направите паста со кељ, прво исчистете го кељот и исечете го на парчиња. Загрејте тава, додадете ги оревите и пржете ги на средна топлина 2-3 минути. Исклучете го огнот и оставете на страна. Во големо тенџере зовријте вода и бланширајте го кељот 1 минута, а потоа префрлете го со дупче лажица цедалка и оставете го на страна.
Додадете ги тестенините во зовриената вода и варете 8-10 минути. Во меѓувреме, во блендер ставете ги тостираните ореви, лебот, растителното млеко, магдоносот и лукот и измешајте додека не добиете густа конзистентност на сосот. Убаво зачинете со сол и црн пипер.
Загрејте ја тавата уште еднаш и додадете го кељот. Пржете го лесно 3-4 минути, а потоа исклучете го огнот. Кога тестенините ќе се сварат, исцедете ги и вратете ги во тенџерето. Додадете го сосот од ореви и измешајте да се соедини. На крај додадете го кељот и промешајте. Пријатно!

Зошто е корисно да се јаде кељ?
Кељот е неверојатна суперхрана, бидејќи е преполна со хранливи материи и една од најхранливите намирници на планетата. Богат е со витамин Ц и витамин А, кој го зајакнува имунитетот и е добар за здравјето на кожата. Содржи и магнезиум, манган, железо, бакар и фосфор, како и витамини од групата Б.


Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Остана само уште еден ден ден за пријавување на дела за конкурсот Trash for Art 2025

Рокот за пријавување на дела за конкурсот Trash for Art 2025 истекува утре Остана само …