Основата за бисквити, миризливиот фил од бел кокос и нежната чоколадна глазура од ганаш прават совршен слоевит десерт кој изгледа рафинирано и се подготвува без многу напор.
Состојки:
Кора од бисквити:
300 г мелени бисквити
100 г шеќер во прав
20 г какао во прав
130 г путер
100 г чоколадо за готвење
80 мл млеко
Бел фил:
150 мл вода
150 г шеќер
1 ванилин шеќер
200 г путер
200 г замена за млеко во прав
150 г кокос
Глазура за ганаш:
150 мл слатка павлака
150 г чоколадо за готвење
Подготовка
Измешајте ги мелените бисквити, шеќерот во прав и какаото во сад. Додадете го растопениот путер и растопеното чоколадо. Додека мешате, додавајте млеко на 3-4 пати, добро измешајте сè. Формирајте кора со големина од 28×22 см. Кората треба да биде цврста и да има убав вкус на бисквит. Додека кората се стврднува, подгответе го филот.
Во тенџере истурете вода, шеќер, ванилин шеќер и путер. Загрејте додека путерот не се растопи (не мора да зоврие). Оставете да се олади неколку минути ако е премногу жешко. Додека мешате или матите, додадете ја замената за млеко во прав и раздробете ги грутките. Потоа додадете кокос и добро измешајте сè. Распоредете го топлиот фил врз кората и распоредете го рамномерно така што чоколатцата ќе имаат убав, уреден пресек.
Оставете го колачот да отстои околу половина час, потоа подгответе го ганашот. Загрејте ја слатката павлака (да не зоврие), прелијте ја преку ситно исечканото чоколадо, почекајте минута или две и добро измешајте додека целосно не се соедини. Прелијте го колачот и оставете го да се стегне прво на собна температура, а потоа во фрижидер.
Фото: Принтскрин/novosti
ekran платформа за слободоумни