Опасни последици – Пет додатоци што треба да ги избегнувате ако имате висок крвен притисок


Високиот крвен притисок (хипертензија) е состојба што влијае на повеќе од милијарда луѓе ширум светот. Лекувањето на хипертензијата е неопходно за да се намали ризикот од други здравствени состојби како што се срцев удар или мозочен удар.
Според „Health“, одредени витамини и додатоци, како што се коренот од сладун и кантарионот, можат да влијаат на вашиот крвен притисок или да ја намалат ефикасноста на лековите за крвен притисок.

Витамин Д (високи дози)
Витаминот Д е витамин што се јавува природно во одредени видови храна и е достапен како додаток во исхраната. Вашето тело, исто така, произведува витамин Д кога вашата кожа е изложена на ултравиолетови (UV) зраци од сонцето. Витаминот Д е неопходен за многу телесни функции, како што се здравјето на коските и воспалението.
Некои истражувања покажаа дека витаминот Д може да помогне во лекувањето на висок крвен притисок, особено дозите помеѓу 200 и 8.000 меѓународни единици (IU) дневно.
Дозите на витамин Д поголеми од 10.000 IU дневно може да доведат до опасни несакани ефекти како што се високи нивоа на калциум (хиперкалцемија). Хиперкалцемијата може да предизвика многу проблеми со текот на времето, вклучувајќи и висок крвен притисок.
Високите дози на витамин Д може да реагираат со одредени диуретици (апчиња за вода) што се користат за лекување на висок крвен притисок. Оваа интеракција може да предизвика вашето тело да не лачи доволно калциум, што ги зголемува нивоата на калциум и евентуално го зголемува крвниот притисок.


Корен од сладун
Коренот од сладун е растение што се користи како арома во храна, слатки и тутунски производи. Во традиционалната медицина, коренот се користи за лекување на белодробни заболувања, заболувања на црниот дроб и рани.
Сладунецот содржи глициризинова киселина (ГА), состојка што може да го зголеми крвниот притисок и да предизвика сериозни несакани ефекти ако имате висок крвен притисок. Дозите на ГА, дури и до 100 милиграми дневно, покажале дека го зголемуваат крвниот притисок.


Додатоци во исхраната со глициризинова киселина, исто така, може да реагираат со диуретици и лекови за крвен притисок. Додатокот во исхраната може да влијае на ефектот на лековите за крвен притисок и да го зголеми ризикот од несакани ефекти.
Поточно, коренот од сладун може да ги зголеми нивоата на натриум и да ги намали нивоата на калиум во телото. Овој ефект, во комбинација со диуретик, може да доведе до опасно ниски нивоа на калиум. Доколку имате висок крвен притисок, најдобро е да избегнувате производи од корен од сладун.


Кантарион
Кантарионот е билка што се користи за лекување на симптоми на депресија и менопауза. И покрај неговата употреба како традиционален лек, растението може опасно да реагира со разни лекови. Кантарионот ги намалува ефектите на многу лекови, вклучувајќи и некои што се користат за лекување на висок крвен притисок.
Овие интеракции веројатно се јавуваат затоа што кантарионот спречува лекот да се апсорбира во телото како што би било нормално. Разговарајте со вашиот лекар пред да земете кантарион. Тој може да ви каже дали додатокот во исхраната може да реагира со други лекови или додатоци што ги земате.

Арника
Арниката е цвет од семејството сончогледи. Цветот се користи за ублажување на модринки, воспаление и оток кога се нанесува директно на кожата.
Експертите препорачуваат арниката да не се зема орално поради ризикот од значителни несакани ефекти. Тие несакани ефекти може да вклучуваат висок крвен притисок, зголемено крварење, повраќање, дијареја и оштетување на срцето или други органи.


Горчлив портокал
Горчливиот портокал се добива од плодот или кората на горчливиот портокал. Плодот и неговата кора може да се користат за додавање вкус на пијалоци или за ароматизирање на парфеми. Додатокот во горчливиот портокал често се користи за да се помогне во губењето на тежината и да се подобрат атлетските перформанси.
Горчливиот портокал содржи п-синефрин, вид стимуланс сличен на ефедринот. Американската администрација за храна и лекови (FDA) ги забрани стимулансите со ефедрин бидејќи можат да предизвикаат здравствени проблеми како што се мозочни удари и срцеви удари.
Иако горчливиот портокал не е забранет, треба да се користи со голема претпазливост. Студиите покажале дека додатоците во исхраната со горчлив портокал можат да го зголемат крвниот притисок и срцевиот ритам. Додатокот во исхраната може да го зголеми и ризикот од други сериозни несакани ефекти како што се мозочен удар и срцев удар.
Сепак, горчливиот портокал што се наоѓа во храната и пијалоците веројатно нема да влијае на вашиот крвен притисок или да ги предизвика овие несакани ефекти. Разговарајте со вашиот лекар пред да земете горчлив портокал.

Фото: Pixabay

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Не е сè во изгледот – Овие квалитети на мажите се сметаат за неодоливи од жените

Мажите често се прашуваат што навистина ги привлекува жените, а одговорот на ова прашање е …