Кардиолози: Ако сакате оптимално здравје на срцето, престанете да ги јадете овие популарни намирници

СРЦЕВИТЕ БОЛЕСТИ се водечка причина за смртност во светот. Иако може да изгледа предизвик да се најде начин да се подобри здравјето на срцето, добрата вест е дека не мора да поминуваме часови вежбајќи или да јадеме само риба и растителна храна.

Неколку едноставни промени во исхраната може значително да го намалат ризикот од срцеви заболувања, а еден од најлесните чекори е да се ограничат или целосно да се елиминираат одредени намирници кои се особено штетни за срцето. Кардиолозите и нутриционистите ги откриваат трите најлоши намирници за здравјето на срцето и со што можете да ги замените.


Сланина


Сланината е една од најлошите намирници за здравјето на срцето поради високата содржина на сол, заситените масти и штетните соединенија кои се формираат при подготовката.
„Процесот на зачувување на натриум нитрит во сланината и високата содржина на сол може да го подигнат крвниот притисок, додека соединенијата кои се формираат за време на готвењето, како што се полицикличните ароматични јаглеводороди и хетероцикличните амини (HCAs), придонесуваат за воспаление и оштетување на крвните садови, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања“, изјавила Мишел Рутенштајн, регистриран диететичар, специјалист за превенција на HuffP.
Кардиологот Саман Сетарех-Шенас додава дека луѓето кои се загрижени за здравјето на срцето треба да бидат внимателни со другите преработени месни производи, како и со црвеното месо.


Бел леб


Белиот леб може да биде проблематичен и за здравјето на срцето поради високиот гликемиски индекс и недостатокот на хранливи материи во споредба со опциите од цели зрна. „Белиот леб, со својот висок гликемиски индекс и недостаток на влакна, може да предизвика скокови на шеќерот во крвта, отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина, а сето тоа придонесува за зголемен ризик од срцеви заболувања“, вели Рутенштајн.
Кардиологот Даниел Лугер додава: „Рафинираните јаглехидрати го зголемуваат нивото на гликоза и триглицериди во крвта. Белиот леб е лишен од сите корисни влакна и хранливи материи – она ​​што останува е чист шеќер. За да направите подобар избор, се препорачува да изберете леб со ознака ‘100% цело зрно’ и да ги проверите состојките на пакувањето“.


Помфрит


„Пржењето храна го менува нејзиниот нутритивен состав – храната губи вода и ги апсорбира мастите. Особено кај помфритот маслото често се користи повторно, што доведува до намалување на незаситените масти и зголемување на транс мастите. Помфритот е исто така богат со сол, а високиот внес на натриум е поврзан со висок крвен притисок и зголемен ризик од срцеви заболувања“, објаснува Сетаре-Шенас.

Редовното консумирање на пржена храна е поврзано со поголема инциденца на коронарна срцева болест, хипертензија и дебелина.

Одржувањето на здравјето на срцето е доживотен процес, а исхраната е само еден дел. Рутенштајн, Лугер и Сетарех-Шенас ја нагласуваат важноста од редовна физичка активност и избегнување на штетни навики, како што е пушењето. Сепак, исклучувањето на сланината, белиот леб и пржената храна е добар прв чекор кон поздраво срце.

Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(ФОТО) Познатиот актер имал 30 скршени коски, му колабирале белите дробови, а сите мислеле дека е МРТОВ ЧОВЕК! Но, тој ја ИЗМАМИ СМРТТА и си најде нова љубов, 28 ГОДИНИ ПОМЛАДА!

– Актерот Џереми Ренер едвај преживеа тешка несреќа и започнал нова врска… – Излегувал со …