СРЦЕВИТЕ БОЛЕСТИ се водечка причина за смртност во светот. Иако може да изгледа предизвик да се најде начин да се подобри здравјето на срцето, добрата вест е дека не мора да поминуваме часови вежбајќи или да јадеме само риба и растителна храна.
Неколку едноставни промени во исхраната може значително да го намалат ризикот од срцеви заболувања, а еден од најлесните чекори е да се ограничат или целосно да се елиминираат одредени намирници кои се особено штетни за срцето. Кардиолозите и нутриционистите ги откриваат трите најлоши намирници за здравјето на срцето и со што можете да ги замените.
Сланина
Сланината е една од најлошите намирници за здравјето на срцето поради високата содржина на сол, заситените масти и штетните соединенија кои се формираат при подготовката.
„Процесот на зачувување на натриум нитрит во сланината и високата содржина на сол може да го подигнат крвниот притисок, додека соединенијата кои се формираат за време на готвењето, како што се полицикличните ароматични јаглеводороди и хетероцикличните амини (HCAs), придонесуваат за воспаление и оштетување на крвните садови, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања“, изјавила Мишел Рутенштајн, регистриран диететичар, специјалист за превенција на HuffP.
Кардиологот Саман Сетарех-Шенас додава дека луѓето кои се загрижени за здравјето на срцето треба да бидат внимателни со другите преработени месни производи, како и со црвеното месо.
Бел леб
Белиот леб може да биде проблематичен и за здравјето на срцето поради високиот гликемиски индекс и недостатокот на хранливи материи во споредба со опциите од цели зрна. „Белиот леб, со својот висок гликемиски индекс и недостаток на влакна, може да предизвика скокови на шеќерот во крвта, отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина, а сето тоа придонесува за зголемен ризик од срцеви заболувања“, вели Рутенштајн.
Кардиологот Даниел Лугер додава: „Рафинираните јаглехидрати го зголемуваат нивото на гликоза и триглицериди во крвта. Белиот леб е лишен од сите корисни влакна и хранливи материи – она што останува е чист шеќер. За да направите подобар избор, се препорачува да изберете леб со ознака ‘100% цело зрно’ и да ги проверите состојките на пакувањето“.
Помфрит
„Пржењето храна го менува нејзиниот нутритивен состав – храната губи вода и ги апсорбира мастите. Особено кај помфритот маслото често се користи повторно, што доведува до намалување на незаситените масти и зголемување на транс мастите. Помфритот е исто така богат со сол, а високиот внес на натриум е поврзан со висок крвен притисок и зголемен ризик од срцеви заболувања“, објаснува Сетаре-Шенас.
Редовното консумирање на пржена храна е поврзано со поголема инциденца на коронарна срцева болест, хипертензија и дебелина.
Одржувањето на здравјето на срцето е доживотен процес, а исхраната е само еден дел. Рутенштајн, Лугер и Сетарех-Шенас ја нагласуваат важноста од редовна физичка активност и избегнување на штетни навики, како што е пушењето. Сепак, исклучувањето на сланината, белиот леб и пржената храна е добар прв чекор кон поздраво срце.
Фото: Архива