ОВАА торта, иако изгледа прекрасно, е едноставна за подготовка и сигурно ќе стане хит на секое семејно собирање.
Состојки за една кора (се печат 4 кори):
5 белки
6 лажици шеќер
5 лажици мелени ореви
5 лажици мелена плазма
2 рамни лажици брашно
1/2 кесичка прашок за пециво
Подготовка:
Матете ги белките додека не се цврсти. Постепено додавајте шеќер и матете додека шеќерот целосно не се раствори. Со шпатула, нежно вмешајте ги мелените ореви, плазмата и просеаното брашно измешано со прашок за пециво. Печете четири кори на 200°C околу 15 минути. Користен е калап со дијаметар од 26 см.
Фил:
Состојки:
20 жолчки
18 лажици шеќер
8 лажици брашно
6 лажици нишесте
1,4 л млеко
250 г путер или маргарин
200 г темно чоколадо
80 г млечно чоколадо
80 г бело чоколадо
90 г кршена плазма
Подготовка:
Изматете ги жолчките со шеќер, брашно и нишестето да нема грутки. Загрејте го млекото додека не зоврие и додадете ја подготвената смеса. Варете на средна температура додека филот не се згусне. Изладете целосно. Изматете го путерот (или маргаринот) одделно и измешајте го во изладениот фил.
Поделете го филот на два дела:
Во поголемиот дел додадете го растопеното темно чоколадо (ова е темниот фил).
Во помалиот дел додадете сечкано млеко и бело чоколадо + кршена плазма (ова е жолтиот фил).
Склопување на тортата: кора, црн фил, жолт фил, кора
Повторете ја низата до крај, завршете со филот.
Уживајте!
Фото: Принтскрин/novosti
ekran платформа за слободоумни