Дали имате низок крвен притисок? Еве зошто појадокот е клучен за вас


Хранливиот појадок во вистинско време може да помогне во стабилизирање на крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта, да обезбеди потребна енергија и да спречи непријатни симптоми како што се вртоглавица и замор.
Клучот е да изберете храна богата со хранливи материи и да не ја заборавите важноста на хидратацијата, пишува Eating Well.

Нискиот крвен притисок, познат и како хипотензија, е состојба во која вредностите на притисокот се пониски од 90/60 mmHg. Луѓето кои страдаат од хипотензија често доживуваат вртоглавица, несвестица, конфузија, главоболка и срцеви палпитации, а во потешки случаи може да се појави губење на свеста. Иако е поретка состојба од хипертензијата (висок крвен притисок), хипотензијата може сериозно да влијае на квалитетот на животот, поради што е важно да ја прилагодите вашата исхрана и начин на живот.


Времето на појадокот може да влијае на крвниот притисок
Времето на оброк – особено појадокот – игра клучна улога во регулирањето на крвниот притисок. Нутриционистката Сара Вилијамс советува:
– Ако имате низок крвен притисок, препорачувам да појадувате во рок од 30 до 60 минути по будењето. Шеќерот и крвниот притисок природно се намалуваат во текот на ноќта, и ако го одложувате првиот оброк предолго, може да се чувствувате слабо, треперливо или омамливо. Урамнотежениот појадок го стабилизира шеќерот, ја зголемува циркулацијата и му дава гориво на нервниот систем за регулирање на крвниот притисок.

Зошто е клучен првиот час по будењето?
Почнувањето на денот со урамнотежен појадок носи многу повеќе од контрола на крвниот притисок. Експертите за порталот Eating Well објаснуваат зошто првиот оброк е толку важен.


Стабилизација на шеќерот и започнување на варењето
По ноќен пост, на телото му е потребен поттик за да ги врати нивоата на шеќер и крвниот притисок во нормала. Затоа нутриционистите Сара Вилијамс и Сара Косик препорачуваат појадок во првиот час по будењето.
– Оброк по будењето помага во враќањето на нивото на шеќерот во крвта и го активира симпатичкиот нервен систем, што може малку да го зголеми крвниот притисок и да ја подобри циркулацијата. Започнувањето на варењето рано наутро го стимулира лачењето на хормони кои ја регулираат работата на цревата – објаснува Сара Вилијамс.
Сепак, како што телото ја пренасочува крвта кон дигестивниот систем, некои луѓе може да доживеат пад на крвниот притисок по јадењето – особено ако оброкот бил голем. Затоа, се препорачуваат помали и почести оброци за стабилност на притисокот. Исто така, се препорачува појадок богат со интегрални житарки, протеини, млечни производи со ниска масленост, овошје и зеленчук.


Гориво за енергија и бистра глава
Исто како што автомобилот не може да работи без гориво, така и телото не може правилно да функционира ако не го нахраните наутро.
– Раниот појадок му дава на телото стабилност и енергија за целиот ден. За луѓето со низок крвен притисок, појадокот треба да биде задолжителен ритуал за да се чувствуваат стабилно и бистро – вели Сара Вилијамс. Утринскиот оброк ја започнува циркулацијата и го зголемува нивото на енергија.

Фото: Архива

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

6 НАЈВАЖНИ ПРАВИЛА КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА СЕМЕЈСТВОТО: Еве како да ја одржите блискоста и да го направите вашиот дом безбедно пристаниште

Вистинската блискост се создава во живо, а не преку испраќање пораки или јавување. За повеќето …